доц. м-р Катерина Апостолска Факултет за дизајн и мултимедија

  • Образование:
  • Предмети:

Научно-уметничка област: Дигитална уметност; Дизајн и мултимедија

Службена e-пошта: katerina.apostolska@fon.edu.mk

Кратки биографија:

2009/2012. Доктор на уметности – дигитална уметност

Интердисциплинарни докторски студии; група за дигитална уметност; Универзитет за Уметности во Белград – Белград, Р. Србија;

2003/2007. Магистер на уметности – областа на дигиталната уметност

Интердисциплинарни магистерски студии; група за дигитална уметност; Универзитет за Уметности во Белград – Белград, Р. Србија;

1996/2001. Дипломиран сликар со графички дизајн

Факултет за ликовни уметности; оддел за сликарство со графички дизајн; Универзитет »Св. Кирил и Методиj« – Скопје, Р. Македонија;

1992/1996. Училиште за применета уметност; оддел за применето сликарство; »Лазар Личеноски« – Скопје, Р. Македонија;

2000. Основен курс за фотографија при »Центарот за хумани релации – Скопје, Р. Македонија;

1984/1990. Музичко балетско училишен центар »Илија Николовски – Луј« оддел за пијано; Скопје, Р. Македонија.

 

Работно искуство:

2013/2015. Декан на Факултетот за дизајн и мултимедија; ФОН Универзитет, Скопје, Р. Македонија;

2013. Вонреден професор на Факултетот за дизајн и мултимедија; прв и втор циклус на студии; стручно-уметнички предмети од областа на дизајнот и мултимедијата; ФОН Универзитет, Скопје, Р. Македонија;

2008/2013. Доцент на Факултетот за дизајн и мултимедија; прв и втор циклус на студии; стручно-уметнички предмети од областа на дизајнот и мултимедијата;  ФОН Универзитет, Скопје, Р. Македонија;

2007/2008. Предавач и основач на катедрата за анимација; Европска филмска академија; ЕСРА Париз-Скопје-Њујорк;

2008. Професионално усовршување на одделот за анимација ESRA Sup’info Paris и учество на работилница ESRA Sup’info (Rennes) Бретања, Франција.

2006. Цртежи и дизајн на каталог; Музеј Семберија; Бјелина, БИХ.

2003. Графички дизајнер на UNICEF - Скопје, Р. Македонија;

2000. Илустрации за каталог CIVIL – NGO for Human Rights Скопје, Р. Македонија.

1999/2002. Илустратор на детски списанија: Росица, Развигор, Другарче...                   

- НИП »Нова Македонија« – Скопје, Р. Македонија.

Самостални изложби и проекции

2013. »La présentation multi-média du patrimoine culturel macédonien« (Projection des films numériques), Centre Culturel de Serbie, Париз, Франција;

2010. »VIRTUelle« мултимедијален проект; Охридско културно лето - 50 години; Охрид, Р. Македонија.

2008. »Joaillerie virtuelle & Dance rituelle« (Projection des films numériques), Centre Culturel de Serbie, Париз, Франција;

2008. »Битола« Француски културен центар; Скопје, Р. Македонија.

2006. »Digital dance«  Музеј Семберија, Бјелина, БИХ;

2003. »Битола« Француски културен центар; Скопје, Р. Македонија;

2003. »Низ Битолските сокаци« Хераклејски вечери; Уметничка галерија; Битола, Р. Македонија;

2002. »Pont Paris - Skopje« Чифте Амам; Уметничка галерија; Организација на Француски културен центар во Скопје, Р. Македонија;

2002. »Les fouilles de l’immortalitе« Cité International des Arts, Paris, Франција.

Интернационални Фестивали

2012. Festival of European Student Animation »FESA’12« Theme: Ritual, Belgrade, R. Serbia (»Ritual dance«- Official selection)

2010. Festival »Ars Electronica« International Competition for Cyberarts, Linz, Austria, (»Virtu”, participation - computer animation)

2009. »ICPFF 2009« (26-29. 11. 2009); International College Peace Film Festival, Seoul, Koreа; (»Ritual dance«- Official selection)

2009. »Animasyros 2.0« The International Animation Festival & Forum - Hermoupolis, Syros Island; Greece; www.animasyros.gr (»Ritual dance”, Official selection - computer animation);

2009. »Balkanima ’09« 6yh European Animated Film Festival, Belgrade (»Ritual dance«, »Virtual jewelry« Official selection - computer animation);

2008. Festival »Ars Electronica« International Competition for Cyberarts, Linz, Austria, (»Virtual jewelry«, participation - computer animation).

2007. »Nuit des musées« 2007, www.nuitdesmusees.culture.fr/musee (дизајн на официјалниот плакат за манифестацијата во соработка со Радован Симич)

2007. Festival »Ars Electronica« International Competition for Cyberarts, Linz, Austria, (»Ritual dance« participation - computer animation).

Групни изложби, конкурси и награди

2014. (март) Меѓународен ден на Франкофонијата, Заедничка изложба на македонски современи уметници »Париз, те сакам«, НУ Национална галерија на Македонија, Чифте Амам, Скопје, Р. Македонија;

2006. Digital Art International competition – exhibition »M.I.A.D VENADO TUERTO 2006, Argentina, (»Heruvim«, Finalist, IV награда);

2006. »Brooklyn beats« Музеј Семберија, Бјелина, БИХ;

2004. Член на друштво »Ex-libris« во Белград, Белград, Р. Србија;

2004. »International Ex-libris competition« Theme: Sports / the bicycle, Multiart klub, Спортска Академија во Белград, Белград, Р. Србија (награда на Народна књига-Салон Милогласна);

2003. Интернационална уметничка колонија, Струмица, Р. Македонија;

2002. Графички дизајнер - Плакат за вино »Nostalgy de Sud« Vinisud - 5 Salon international des Vins et Spiritueux Mediterraneens, Monpellier Франција;

2001. European illustration biennial« Токио, Јапонија;

2001. Изложба на фотографии, Младински Културен Центар; Скопје, Р. Македонија;

2000. »Ние сме еден свет« Музеј на град Скопје; Р. Македонија;

2000. Студентско интернационално арт биенале; Музеј на град Скопје; Р. Македонија.

Учества на саеми на книга: Франкфурт (1999,2000), Истанбул (1999,2000), Болоња (1999, 2000), Белград 2000;

 

Професионални ангажмани, проекти и признанија

  1. . Стручен соработник и графички дизајнер на проектот »Дизајн и изработка на униформата на Батаљонот за почести и опслужување на Армијата на Република Македонија« проект на Министерството за одбрана и на Владата на Република Македонија;
  2. стручен соработник на проектот »Macedonia Feels Slovenia« мултимедијална инсталација на дела креирани од студенти по повод 20 години од осамостојувањето на Р. Словенија;

2011.   Графички дизајнер на постер и флаер за премиера на операта »Орфеј и Евридика/Orpheus and Eurydice« од Christoph Willibald Gluck, МОБ - Скопје;

2010.   Графички дизајнер на Интернационална научна конференција »Knowledge-Capital of Future« (Графички дизајнер - сертификат за учество);

2010. Признание за »Најдоцент« - ФОН Универзитет, Скопје;

2010.   Графички дизајнер Сценографија (дигитален принт), дизајн на постер и флаер за претставата »Арапска ноќ« од Роланд Шимелпениг во режија на Слободан Унковски премиерно во Турскиот театар - Скопје во рамките на 60. годишнината од своето постоење;

2013/2014. Координатор на тимот и стручен соработник на интерната кампања »ФАБРИКА НА ЗНАЕЊЕ« ФОН Универзитет; Проект за Европска очна клиника-Скопје.

2012/2013. Координатор на тимовите и стручен соработник на интерната кампања »ФАБРИКА НА ЗНАЕЊЕ« ФОН Универзитет; Проекти за Халк Банка и Компанија Фабрика Карпош;

2011/2012. Координатор на тимот и стручен соработник на интерната кампања »ФАБРИКА НА ЗНАЕЊЕ« ФОН Универзитет; Креирање на промотивна капања и лансирање на нов производ Црн Маџун на компанијата ТИКВЕШ;

2010/2011. Стручен соработник на интерна кампања »ФАБРИКА НА ЗНАЕЊЕ« ФОН Универзитет; Креирање на промотивна кампања и лансирање на нов производ Фит Ефект на компанијата БИМИЛК;

2011. Графички дизајнер - дизајн на насловна страна на книга од проф. Д-р Димитар Мирчев - »Македонија во транзицискиот тунел; политоскоп и сатирикон на последната петолетка« Издавач: КРУГ ДООЕЛ, Скопје.

2011.   Графички дизајнер - дизајн на насловна страна на книга од проф. Д-р Александар Николовски и Нада Петрушева »Економика на осигурување«;

2012. Графички дизајнер - дизајн на насловна страна на книга од проф. Д-р Димитар Мирчев »Балканскиот мегаетникум - националните доктрини на македонските соседи« Издавач: ВиГ Зеница, Едиција: Полуостровот, 2012, Скопје.

 

Студиски престој, посети и стручни усовршувања

2013. Conférence – Succession, Mouvement et Histoire: panoramas, bandes dessinées, séries photographiques, jeux d’optique, cinema, Tom Gunning, University of Chicago, Auditorium Louvre, Paris, France;

2013. Cité International des Arts, Paris, France  (јануари/февруари);2002. Cité International des Arts, Paris, France  (јануари/февруари);

2008. ЕSRA, Ecole de Cinéma, Son, Film d'Animation, Formation Audiovisuelle, Paris, Rennes, France;

2008. ENSAD, L'École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, Cinéma d'animation, Paris, France; 

2008. Cité International des Arts, Paris, France  (јануари/февруари);

2002. Cité International des Arts, Paris, France  (септември/октомври);

2002. Group Bayard Presse (Bayard Jeunesse Presse) Paris, France. 


Ви се допаѓа ли ФОН Универзитет?