проф. д-р Марија Ветероска Трпкоски Факултет за дизајн и мултимедија

  • Функција: Декан
  • Образование:
  • Предмети:

Научно-уметничка област: графика

Службена e-пошта: marija.veteroska@fon.edu.mk

 

ОБРАЗОВАНИЕ:

2009-2014

Доктор на науки

докторска дисертација на тема:

„Типографијата и македонскиот дизајн (од 1945 до 2000)“ Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Филозофски факултет, Институт за историја на уметност и археологија

2004-2008

 

Магистер на ликовни уметности од областа графика

магистерски труд на тема: „Форми. Сенки. Вистина?“

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Факултет за ликовни уметности, Скопје, oтсек - графика

1998-2004

 

Дипломиран графичар со графички дизајн

дипломски труд на тема: „Лавиринт на спротивности“

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“,
Факултет за ликовни уметности, Скопје,
oтсек – графика со графички дизајн

 

РАБОТНО ИСКУСТВО:

 

2016

в. д. декан

Факултет за дизјан и мултимедија, ФОН Универзитет

2015

 

Вонреден професор

од областа графика

Факултет за дизјан и мултимедија, ФОН Универзитет

2009-2014

 

Доцент

од областа Графички дизајн

Факултет за арт и дизајн, Европски универзитет РМ

2007-2009

Асистент

по предмети од областа на графички дизајн

Факултет за арт и дизајн, Европски универзитет РМ

од 2007

Сценограф (на проекти)

Македонска опера и балет

од 2007

Графички дизајнер (на проекти)

Македонска опера и балет

2005-2007

Графички дизајнер и сценограф

Македонска опера и балет

  • графички дизајн (плакати, летоци, брошури, ТВ реклами) 

  • техничко изведување на идејните решенија (фотографија, рачна и компјутерска обработка, подготовка за печат)

  • сценографија (идеја, организација и имплементација на сценографии за опера, балет, концерти и настани)

од 2003

Графички дизајнер и сценограф (freelance)

 

 

РЕЛЕВАНТНИ ПЕЧАТЕНИ НАУЧНИ ТРУДОВИ:

 

2012

Ветероска М. Анализа на типографијата на дневните весници на локално, регионално и глобално ниво. Зборник на трудови, Меѓународна научна конференција „Лицата на кризата“, ЕУРМ, Скопје 2012

ISBN 978-608-4574-47-7

2011

Ветероска М. Единици мерки во типографијата, Годишник на трудови, ЕУРМ, Скопје, 2011

ISSN 1857-6117

655.22:006.91.022

2009

Ветероска М. Анатомија на македонската кирилица, Годишник на трудови, ЕУРМ, Скопје, 2009

ISSN 1857-6117 003 655.26

 

ПЕЧАТЕНИ АВТОРИЗИРАНИ ПРЕДАВАЊА:

 

2011

Ветероска, М., Основи на типографија, авторизирани предавања. ЕУРМ, Скопје, 2011 


2010

Ветероска, М., Типографија и знаковни системи, авторизирани предавања. ЕУРМ, Скопје, 2010 


2009

Ветероска, М., Графичко уредување на печатени медиуми, авторизирани предавања. 
ЕУРМ, Скопје, 2009 


 

МЕНТОР НА НАГРАДЕНИ СТУДЕНТИ:

 

2017

Државен студентски конкурс за плакат на тема: „Македонија како туристичка дестинација”

организатори: АртЛинк, Музеј на град Скопје, Полска амбасада и ПлакАрт

Главна награда: Анастасија Јовчевска, ФОН Универзитет

2016

Меѓународен конкурс за плакат на тема: „Дарување крв, младост, хуманост”

организатори: Црвен крст на Македонија и ПлакАрт

Прва награда: Анѓелина Кичукова, ФОН Универзитет

2016

Меѓународен конкурс за плакат на тема: „Дарување крв, младост, хуманост”

организатори: Црвен крст на Македонија и ПлакАрт

Втора награда: Мирослав Јанковиќ, ФОН Универзитет

 

 

УМЕТНИЧКИ И ДИЗАЈН ОСТВАРУВАЊА:

 

од 2004

Член на Друштво на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ)

2006-2009

Член на Управен одбор на ДЛУМ

2015

ко-основач и дизајнер на cycleREcycle by Brum Brum (заедно со Игор Сековски), дизајн производи од рециклирани и истрошени материјали

 

 

САМОСТОЈНИ ИЗЛОЖБИ:

 

2008

„Форми. Сенки. Вистина?“

- Скопје, Македонска опера и балет

- Тетово, Уметничка галерија Тетово

2005

„Лавиринт на спротивности“

Скопје, Музеј на град Скопје

2002/2003

„Мимикрија“

- Белград (Србија), Уметничка галерија Студентски град

- Херцег Нови (Црна Гора), Уметничка галерија Sue Rider

- Скопје, Културно информативен центар

- Кочани, Културен дом Бели мугри

- Охрид, Центар за култура Григор Прличев

 

 

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

 

2012

Загреб (Хрватска), групна награда oд Хрватското дизајнерско друштво за најдобар концепт во професионална категорија за ExtraOrdinary Design, Inclusive Design Workshop Osijek

2006

 

Скопје, финалист, Годишна награда за млад ликовен уметникДенес, Центар за современи уметности

2006

 

Скопје, награда за најдобра самостојна изложба на млад автор во Музеј на град Скопје за 2005 „Љубомир Белогаски“

2005

Баиа Маре, Марамурес (Романија), номинација на Интернационален салон за мала графика Carbounari 2005, Muzeul Florean

2004

Скопје, ДЛУМ, награда за графика Драгутин Аврамовски Гуте

2004

Скопје, награда за плакати „60 години АСНОМ“

2003

Тетово, награда на 2ро Меѓународно биенале во мала графика

2003

 

Скопје, награда за официјално лого и дизајн за кампањата за Европска интеграција „И Сонцето е ѕвезда“, Секретаријат за европски прашања

2003  


 

Скопје, награда за официјално лого и знак за „100 години Илинден“, Министерство за култура, Р. Македонија

2002  


Скопје, признание на 5то Интернационално студентско арт биенале СИАБ 


2002 

Скопје, награда за најдобар студент на генерација, Факултет за ликовни уметности

2002 

Скопје, награда за Млад дизајнер на годината „Сонце на надежта“, Министерство за Економија, Р. Македонија

2001

Белград (Србија), награда за цртеж на 11 Биенале на југословенски студентски цртеж

 

 

ДЕЛА ВО КОЛЕКЦИИ:

 

2015


Veteroska ”An automatic, muscular bloodpump”

 Luciano Benneton Collection, Transfiguring, Imago Mundi

 

 

АВТОР НА СЦЕНОГРАФИИ:

 

2017

„Тајно моја”, мјузикл во чест на Тоше Проески

 Скопје, Македонска опера и балет

2016

Rossini “Il barbiere di Siviglia”, опера

Скопје, Македонска опера и балет

2016

Киров „Црвената соба”, модерен балет на музика од Шуберт

Скопје, Македонска опера и балет

2013

2014

2015

Offenbach “Les contes d’Hoffmann”, опера

Отворање на Мајски оперски вечери

Скопје, Македонска опера и балет

Русе (Бугарија) Здоходно здание,

Софија (Бугарија) НДК

Пловдив, Дом на култура „Борис Христов”


2013

Horner “Kling Klang 5”, музичка авантура за деца

Скопје, Македонска опера и балет

2011

Kalman “Die Csárdásfürstin”, опера

Скопје, Македонска опера и балет

2011

Mozart “Don Giovanni” “, опера

Отворање на Мајски оперски вечери

Скопје, Македонска опера и балет

2010

Donizetti “L’elisir d’amore”, опера

Отворање на Мајски оперски вечери

Скопје, Македонска опера и балет

2009

Verdi “Un ballo in maschera”, опера

Отворање на Мајски оперски вечери

Скопје, Македонска опера и балет

2009

Mozart “Magic flute (за деца)” со Ursula Horner, опера

Скопје, Македонска опера и балет

2017

2016

 

2015

2014

2013

2012

2007

„20 Златна бубамара на популарноста

„19 Златна бубамара на популарноста

Скопје, Метрополис Арена

„18 Златна бубамара на популарноста

„17 Златна бубамара на популарноста

„16 Златна бубамара на популарноста

„15 Златна бубамара на популарноста

„10 Златна бубамара на популарноста

Скопје, Универзална сала

2007

Zemlinsky “Der Zwerg”, опера

Скопје, Македонска опера и балет

2006

Rimsky-Korsakov “Scheherazade”, балет

Скопје, Македонска опера и балет

2006

Stankovic “Me and my window”, музичко сценски перформанс

Скопје, Младински културен центар

2006-2010

Традиционален гала оперски концерт „Василица“

Скопје, Македонска опера и балет

2005

Donizetti “Rita”, опера

Скопје, Македонска опера и балет

2005

Отворање на Скопско лето, гала концерт

Скопје, Македонска опера и балет

2016/2017

“Casting Talent Show”

телевизиско шоу – потрага за таленти

2015

студио за вести

Канал 5 телевизија

 

 

ЛИКОВНИ КОЛОНИИ И РАБОТИЛНИЦИ:

 

2016

PŽG, Inclusive Design Workshop, меѓународна работилница за инклузивен дизајн

Пожега, Хрватска

организатор: ЕУ, Британски совет Хрватска, Кјото Дизајн Лаб

2015

Ментор на работилница за графички дизајн „Визуелно обликување на картички и мапа на впечатливи дебар маалски градби од почетокот на ХХ век”

Скопје креатива, Плаја виста

2015

11th TypeClinic, меѓународна работилница за дизајн на типографски писма

Трента, Словенија

2015

10th TypeClinic, меѓународна работилница за дизајн на типографски писма

Трента, Словенија

2013

Типокујна, работилница за дизајн на типографски писма

Скопје

2012

ко-ментор на работилница Needle n’Thread, Inclusive Zone, меѓународна работилница за инклузивен дизајн

Скопје, организатор: Британски совет Македонија и Кралскиот колеџ за уметности од Лондон, Хелен Хамлин центар

ISBN 978-9989-2723-7-0

2012

ExtraOrdinary Design, меѓународна работилница за инклузивен дизајн

Осијек (Хрватска), организатор: Британски совет Хрватска и Кралскиот колеџ за уметности од Лондон, Хелен Хамлин центар

2011

Галичник, Меѓународна ликовна колонија за дигитална уметност

2011

Ликовна колонија Врање

Врање (Србија), Народен универзитет

2008

Работилница: lotech_HITECH@DESIGNLAB.com

Скопје, фестивал Верижна реакција

2005

3-та Меѓународна графичка работилницаБеоградски сусрети 2005“

Белград (Србија), организатори: ФЛУ – Белград и УЛУС

2004

18-та Меѓународна ликовна колонијаСв. Јоаким Осоговски

Крива Паланка

2004

Меѓународна женска ликовна колонијаЖена творец

Вратница

2002

Меѓународна летна школа

Суботица (Србија)

2002

Меѓународна студентска летна ликовна колонија

Тршиќ (Србија)

2002

3-та Ликовна колонијаДечије село 2002“

Ср. Каменица (Србија)

 

 

ГРУПНИ ИЗЛОЖБИ:

 

2016

PŽG, Inclusive Design Workshop, меѓународна работилница за инклузивен дизајн

Пожега и Загреб, Музеј за умјетност и обрт (Хрватска)

2016

cycleREcycle by Brum Brum

Изложба на дела од „Креативни индустрии 2016”

Скопје, Public room

2016

Дела во чест на Јовица Мијалковиќ

Скопје, КИЦ

2015

Дела од работилница за графички дизајн „Визуелно обликување на картички и мапа на впечатливи дебар маалски градби од почетокот на ХХ век”

Скопје креатива, Плаја виста

2014

Kids vs. Designers, 7 Скопје постер фестивал #дизајнЗАмир

Скопје, МКЦ

2013

Типокујна, завршна изложба на македонски кирилични фонтови изработени на работилницата

Скопје, Архитектонски факултет

2012

Inclusive Zone, изложба на дела од работилницата за инклузивен дизајн во Скопје

Скопје, Британски совет во Македонија

2012

Прв роденден на Галерија 8, сликарски перформанс

Скопје, Галерија 8

2012

Визуелни индустрии, во склоп на Скопје Креатива,

Скопје, изложба на билборди, организација: Арс Акта

2012

Ликовна колонија Галичник 2009 – 2011

Скопје, НГМ

2012

ExtraOrdinary Design, изложба на дела од работилницата за инклузивен дизајн во Осијек

Загреб (Хрватска), Осијек, Dan D и Izložba Hrvatskog Dizajna

2011

Scardina Fest, Денови на културата во Тетово, организација: ЛОЈА и Амбасада на САД

Тетово

2011

Изложба на делата од Ликовната колонија Врање

Врање (Србија)

2010

Скопски урбани приказни, Микро- скопски наративи, Скопско лето 2010 во соработка со ДЛУМ

Скопје, урбан простор

2010

13-ти Зимски салон „Доктор Глобал – Мистер Локал“

Скопје, Музеј на современа уметност

2008

107 македонски уметници во Париз, ДЛУМ

Париз (Франција)

2008

Културна акција „Оргули за Скопје и Македонија“, донаторска изложба

Скопје, Мала станица

2007

Годишна изложба на ДЛУМ

Скопје

2006

Годишна награда за млад ликовен уметник „Денес“, Центар за современи уметности

Скопје, Даут Пашин Амам

2005

Изложба на Здружение на ликовни уметници на град Тетово „Пролетен салон“

Тетово, Дом на култура

2005

Нови членови на ДЛУМ 2004

Скопје

2005

Изложба на дела од учесниците на 3-та Меѓународна графичка работилница „Београдски сусрети 2005“

Белград (Србија)

2005

Изложба на делата од Меѓународна женска ликовна колонија „Жена творец“

Тетово

2005

Меѓународен салон на минијатурна графика Carbounari 2005

Баиа Маре, Марамурес (Романија)

2004

Годишна изложба на ДЛУМ

Скопје

2004

Изложба на колекцијата на уметнички дела сопственост на Центарот за култура

Охрид

2004

Изложба на Здружение на ликовни уметници на град Тетово „Пролетен салон“

Тетово

2004

„Млада македонска графика“ во рамки на Денови на македонка култура во Хрватска

Осијек (Хрватска)

2004

Графички имагинации, ИКОН и Општина Центар

Скопје

2004

Изложба на делата од 18-та Меѓународната ликовна колонија „Св. Јоаким Осоговски“

Скопје

2004

Изложба од работилницата „Заедно со уметноста“, Асоцијација за култура Икон и КИЦ

Штип и Скопје

2004

Македонско ликовно творештво во мал формат, ДЛУМ

Скопје

2004

Изложба на делата од Меѓународна студентска летна ликовна колонија Тршиќ 2001, 2002

Белград (Србија)

2003

Изложба на Здружение на ликовни уметници на град Тетово „Пролетен салон“

Тетово

2003

2-ро Меѓународно биенале во мала графика

Тетово

2002

5-то Студентско интернационално арт биенале СИАБ

Скопје, Музеј на град Скопје

2002

Изложба на делата од Меѓународната летна школа

Суботица (Србија)

2002

3-та Ликовна колонијаДечије село 2002“

Ср. Каменица (Србија)

2002

Изложба од работилницата Сито печат

Скопје, KИЦ

2002

4 Меѓународен салон на минијатурна графика Carbounari 2002

Баиа Маре, Марамурес (Романија)

2002

2 Меѓународна изложба “Dzieci dla pokoju” / “Children for Peace”

Варшава (Полска)

2002

13 Изложба на членовите на ASROPA “All for one”

Виена (Австрија)

2002

12 Изложба на членовите на ASROPA “Face in Face”

Сеул (Јужна Кореа)

2002

11 Меѓународно биенале на минијатурна графика “Pettit Format Papier”

Вироинвал (Белгија)

2002

1-во Меѓународно биенале на минијатурна графикаГрафички круг

Велес

2002

Изложба на добитниците на награди на 11-то Биенале на југословенски студентски цртеж

Херцег Нови (Црна Гора), Белград (Србија) и Скопје

2001

Балкански младински фестивал

Литохоро (Грција)

2001

11-то Биенале на југословенски студентски цртеж

Белград (Србија)

 

 

ДОПОЛНИТЕЛНИ ОБУКИ:

 

2013

Light Design, обука за сценско светло

организатор: Британски совет во Македонија

2013

Креативно претприемништво

организатор: NESTA UK, Британски совет во Македонија и Skopje Design Week

апр – мај 2008

3Ds Max

Semos Education Center, Skopje

јуни – окт 2005

SOFTIMAGE XSI-101

Authorized Training Center AXIS Production & ATC

Ветероска е автор на стотина реализирани решенија од областа на графичкиот дизајн (логоа, плакати, летоци, брошури, каталози, книги, корици за книги, илустрации, дизајн на типографки писма – фонтови). 


Ви се допаѓа ли ФОН Универзитет?