доц. м-р Александра Јовановска Хнида Факултет за дизајн и мултимедија

  • Функција: Доцент
  • Образование:
  • Предмети:

e-mail: aleksandra.jovanovska@fon.edu.mk

 

ОБРАЗОВАНИЕ

2009/2013 - Европски Универзитет, Скопје, постдипломски студии

циклус 3+2, арт и дизајн, моден дизајн, просек 9,93

2006-2009 -  Аccademia Italiana, Скопје, дипломиран моден дизајнер  

                    просек 99А

2002-2006 -   Д.С.У.П.У Лазар Личеноски, Скопје, обликување на  текстил и облека

РАБОТНО ИСКУСТВО

2011- CAD оператор во Macedonian Garment Industry 

2012- моден дизајнер во “Renovelur”, Тетово, 

2012- главен моден илустратор и асистент моден дизајнер за модниот дизајнер Никола Ефтимов во Скопје 

2012 –2014 задолжена за специјализираната продавница за дизајнерска облека "Никола Ефтимов"

2015 - избрана за Помлад асистент на Европскиот Универзитет Република Македонија – Скопје, на Факултетот за арт и дизјан

2016 - назначена е како ментор за група моден дизајн во неформално образовната институција Џолев и Уметностите

2017- предавач е во "Сеавус Едукакативен и Развоен центар" на Академија за моден дизајн (Џолев и Уметностите) за предметите модна илустрација и дигитална модна илустрација

2018 - избрана за Асистент на Факултетот за арт и дизајн по група предмети од областа на дизајнот

2018 – избрана за Доцент на  Европскиот Универзитет Република Македонија – Скопје, на Факултетот за арт и дизјан по група предмети од област моден дизајн

2019 – доцент на ФОН Универзитет, Факултет за дизајн и мултимедија, предмети од област на моден дизајн

ПРАКТИЧНИ ИСКУСТВА

2019 – моден дизајнер на машка облека наменета за водител за Film Beach festival 2019, Охрид

2019 – модна изложба Ретекс Архисегмент, тимски проект со Екатерина Намичева, Младински културен центар, Скопје Креатива 2019

2018 – интерактивна тимска изложба со Екатерина Намичева, Т-АРХ во НУ Музеј на тетовскиот крај - Тетово

2018 – самостојна модна ревија на Моден викенд, Скопје, со наслов АРХЕТИП

2018 – костимографија за краткометражен македонски филм од Славчо Максимовски „Лузна“

2018 – учество на Fashion & lifrstyle Еxpo, дел од перформасот на тимот од Фризерска секција, Скопје

2018 – ментор на работилница ReTex, второ издание (изработка на рециклиран текстилен материјал аплициран на столици), Музеј на град Скопје

2018 – изложба на дизајн на облека „Во името на фалусот и срцето, јас сум човек“, Младинскки културен центар, дел од програмата на Скопје креатива 2018

2018 – ментор на работилница ReTex (изработка на рециклиран текстилен материјал аплициран на столици), Музеј на град Скопје, меѓународен проект дел од CreArt

2017 – изложба за дизајн за работни униформи во угостителски објект „Хероите од Мамболенд“ во Tree House (кафуле), Тетово

2017 – графички дизајн за дизајн на текстил како соработник во проектот „Чеиз” од Јана Менева – Чупоска, Галерија Остен

2017 – детска модна колекција со наслов „Јас сум Закоски, Василиј Закоски“, презентирана на детски фестивал Јаболчиња – Тетово.

2017 – модна изложба на детска колекција со наслов УРСУС (тимски проект со Маја Ѓуреска) во МОБ како дел од програмата на детскиот фестивал ФЕНЕР.

2017 – Учество на Скопје креатива со тимски проект Природата нѐ повикува, 3Д улична слика во Градски парк – Скопје.

2017 – самостојна модна изложба во Уметничка Галерија, Тетово со наслов Мажот со тетоважа квадрат.

2016 - групна изложба Патувања, куратор Маја Кироска, Национална галерија на Македонија, објект Мала станица. Претставена беше инсталација со наслов Улицата.

2016 – модна изложба Создавањето на жената: Галаксија 1. Презентирана на Скопје креатива 2016, Плаја Виста

2016 – учество во проект Дизајн пракса-соработка на ЕУРМ, Јавна соба и Еразмус +

2016- групна изложба Колектив, изложена слика акрил на платно и сликана столица (акрил и лак)

2016 - Serbia Fashion Week, Нови Сад, групна модна ревија на регионално ниво на тема Pop Heroes, стилист: Срѓан Швељо.

2015 – соработник во проект од Јана Манева – Чупоска, МК Tradición – New Концепт, Јавна соба, Скопје

2015 – Serbia Fashion Week, Нови Сад, групна модна ревија на регионално ниво на тема Heroes, стилист: Срѓан Швељо. 

2015 – моден викенд есен/зима 2016, Скопје. Презентација на модна изложба на тема Свадбени приказни ( Модата и културното наследство ) со авторска мини колекција за мажи – Фиктивен младоженец. Проект во соработка со Британски совет, Европски универзитет и Музеј на Македонија.

2015 – изложба на дигитални модни илустрации “Актерија”, НУ Центар за култура Кочо Рацин-Кичево

2015 – самостојна модна ревија на БАФЕ, Белград. Претставување со седум машки модни изгледи

2015 – работолница Модата како уметност, Британски совет Македонија и Лондон 

2015 – учество на групна изложба на Моден викенд – Скопје, пролет/лето 2015, тимски проект “Забавено вчитување” со Доц.м-р Христијан Санев, мини колекција на рачно сликани маици

2014 – учество на натпреват за илустрација YIA – 2014/15, влез во полуфинале

2014- рачно сликање на илустраторски прикази на текстил за женската колекција есен/зима 2014-15 на Никола Ефтимов, Dame Electra (adieu to duality) 

2014- изложба со тема „Модата во 20-тиот век во Република Македонија“ во домот на културата „Иљо Антески-Смок“

2014 – рачно сликање на детали за костимографијата во изработка на Никола Ефтимов за претставата „Аферата Елсинор“ во режија на Љубиша Георгиевски

2014 – групна модна изложба “Графизам”, Музеј на град Виница,  поддржано од Министерството за култура на РМ, а помагатели Општина Виница и Европски универзитет - Скопје 

2013 - асистент дизајнер за модниот перформанс за колекција пролет/лето 2013, “Being Nikola Eftimov” на Никола Ефтимов и учество на Fashion weekend Skopje (2013)

2013- асистент дизајнер и главен моден илустратор во едиторијалот за машка колекција "A Kept Man" на Никола Ефтимов

2012 - асистент дизајнер и главен моден илустратор во едиторијалот за женската колекција “Les Dames de Qualité” есен/зима 2012/13 на Никола Ефтимов

2012 - асистент дизајнер и главен моден илустратор во едиторијалот “My Own Private Shangri-La,Post-industrial Couture” на Никола Ефтимов, машка и женска колекција, есен/зима 2012-2013

2012 - асистент дизајнер за линијата “Grey Line” , колекција пролет/лето 2012, “Hong Kong Express” на Никола Ефтимов и учество на Fashion weekend Skopje (2012)

2011 - асистент дизајнер за линијата “Queen of Republic” на Никола Ефтимов и учество на Fashion weekend Skopje ( 2011 )

2010/2011 - соработка со македонската r’n’b пејачка, Магдалена Цветковска (изработка на облека за видео записи и јавни настапи)

2010 - Fashion weekend, Скопје, како постдипломец на Европски Универзитет-Скопје, два женски модни изгледи

2010 - изложба Fashion weekend, Скопје, како постдипломец на Европски Универзитет-Скопје, модни илустрации

2010 - учество во фокус група, невладина организација IRZ, дебата на тема: Потребите на младите во Тетово

2009 - соработка со м-р Никола Ефтимов, илустратор на историски  костими за книга по историја на костим 

2009/2010 - практикант во А.Д ТЕТЕКС, Тетово, дизајнерски одел

2009 - модна ревија во Фиренца и Скопје, Accademia Italiana, мини колекција од  пет модни изгледи

2009 - изложба во Скопје, Accademia Italiana, модни илустрации, еден моден изглед и две мини колекции на модни додатоци

2009 - групна работа со студенти, изработка на модни изгледи на клиенти учесници во тв емисија “Поинакви”

2008 - модна ревија во Фиренца, Accademia Italiana, еден женски моден изглед од категорија-висока мода

2008 - модна ревија во Скопје, Accademia Italiana, еден женски моден изглед од категорија-висока мода и мини машка колекција од категорија prêt-à-porter

2008 - изложба во Скопје, Accademia Italiana, модни илустрации, илустрации на историски костими и трансформација на ракав

2008 - практикант во конфекција Di Simone-Тетово, конструкција на шаблони, кроење и шиење

2007 - изложба во Скопје, Accademia Italiana, модни илустрации, експериментална модна инсталација и групна работа на трансфoрмација на шаблони

2007 - изложба во Скопје, денови на Италјанската амбасада, илустрации-ретроспектива на костими за капење 

2007 -  модна ревија во Скопје, денови на Италјанската амбасада, два историски женски костими за капење и два современи костими за капење (женски и машки)

2006 -  изложба во Скопје, Д.С.У.П.У Лазар Личеноски

2005 - интерактивна работилница Artistic potential in us,Forum syd, спонзорирано од OSCE и подржано од Општина Тетово

 

ТРУДОВИ

2018 – Научен труд „Вештачката интелигенција во дизајнот на паметната облека – паметни чорапи“, Осма меѓународна научна кофенерција „Вештачка интелигенција – предизвик на дигиталната ера“,Европски Универзитет – Скопје

2017 - Научен труд „Еко облека VS дизајнирана облека и циркуларната економија“, Седма меѓународна научна конференција “Современи аспекти на циркуларнара економија“, Европски Универзитет – Скопје

2015 – Човечкото тело – предизвик за создавање на современа модна илустрација, Петта меѓународна научна конференција Нови простори во науката и уметноста, ЕУРМ, Скопје

2015 – Цртежот како автореферентен израз создаден во современ концептуален формат, Петта меѓународна научна конференција Нови простори во науката и уметноста, ЕУРМ, Скопје

2015 – Хип-хопот (како контрамодна појава) и идентитетот во Република Македонија, трета годишна меѓународна конференција Култура и идентитет, Скопје

2013 - Актот и еротиката во сликарското творештво од XIX и раниот XX век – предизвик за создавање на современа модна илустрација, магистерска теза, ментор:Вон.проф. м-р Стојанка Манева – Чупоска

2012 - Печатените маици како средство на самоизразување кај машките лица во Тетово

2010 - Модата од дваесеттите до осумдесеттите години на ХХ век во    Република Македонија

2009 - Хип хопот како контрамодна појава во Република Македонија, дипломска теза-ментор Никола Ефтимов

 

ПРИЗНАНИЈА

2007/2009 - студент на генерација, Accademia Italiana

http://fashionel.mk/ostanati/portfolio/protfolio-aleksandra-jovanovska-nasha-dizajnerka-so-golemi-ambicii

http://vecer.mk/arhiva/broj/15899

http://vecer.mk/arhiva/broj/15860

http://eurm.edu.mk/fad/kadar-s/aleksandra-jovanovska/

http://vecer.mk/zabavna/svadbeni-prikazni-za-start-na-12-moden-vikend

http://fashionel.mk/moda/aktuel/svadbeni-prikazni-go-otvorija-fwsk

http://skopjecasual.mk/

http://www.britishcouncil.mk/en/events/wedding-stories

https://aleksandrinavezilka.wordpress.com/category/fashion-weekend-skopje/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.834615549969161.1073742078.146991218731601&type=3

http://www.stylist.mk/moden-vikend-skopje-otvoren-so-izlozbata-svadebni-prikazni/

http://vest.mk/?ItemID=33399E3801F44448BB8C01FB7330B03A

http://www.idividi.com.mk/stil/woman/1029408/index.html

http://grid.mk/read/news/511295272/10713895/zapochna-serbia-fashion-week


Ви се допаѓа ли ФОН Универзитет?