X
press enter »
MK
EN

Кампања за стипендирање за специјалистички и мастер студии

Универзитетот ФОН како општествено одговорна институција и оваа година ја спроведува кампањата за стипендирање на втор циклус на студии односно специјалистички и мастер студии за академската 2014/2015.

Стипендиите се поделени во следниве категории:

Целосна стипендија
Стипендија од 1500 евра
Стипендија од 1000 евра
Стипендија од 750 евра
Стипендија од 500 евра

ПРАВО НА АПЛИЦИРАЊЕ ИМААТ СТУДЕНТИТЕ ОД СИТЕ УНИВЕРЗИТЕТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА КОИ ЗАКЛУЧНО СО ОКТОМВРИ 2014 ЌЕ ГИ ЗАВРШАТ ДОДИПЛОМСКИТЕ ИЛИ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ СТУДИИ ИЛИ ВЕЌЕ ДИПЛОМИРАЛЕ.

КАМПАЊАТА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ ВАЖИ И ЗА ВЕЌЕ ВРАБОТЕНИ ПРОФЕСИОНАЛЦИ КОИ ИМААТ ПОТРЕБА ДА ЈА НАДОГРАДАТ СВОЈАТА КАРИЕРА. 


Критериуми за доделување на стипендии:

АПЛИКАНТИТЕ ЌЕ БИДАТ ТЕСТИРАНИ НА 2 НИВОА. НАЈПРВО ЌЕ БИДАТ ТЕСТИРАНИ СО СТРУЧЕН ЕСЕЈ ОД ОБЛАСТА НА ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЧИИ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ/МАСТЕР СТУДИИ АПЛИЦИРАЛЕ А ПОТОА ИСТИТЕ ЌЕ БИДАТ ПОВИКАНИ НА ИНТЕРВЈУ.

ДОПОЛНИТЕЛНИ ПОЕНИ ЌЕ НОСИ ПРОСЕКОТ ОД АКАДЕМСКИТЕ СТУДИИ, АКТИВНОСТ ВО ТЕКОТ НА СТУДИИТЕ КАКО ШТО СЕ: СЕРТИФИКАТИ, ОБУКИ И АНГАЖМАНИ. ЗА ВРАБОТЕНИТЕ АПЛИКАНТИ ЌЕ СЕ ВРЕДНУВА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ИСКУСТВО. 

ВАЖНО: ПОДАТОЦИТЕ ЗА АПЛИЦИРАЊЕ КОИ ГИ ОСТАВАТЕ ВО ФОРМУЛАРОТ ПОДОЛЕ МОРА ДА БИДАТ ВАЛИДНИ И ВИСТИНИТЕ И СЕ ПОТРЕБНИ ЗА ДИРЕКТНА КОМУНИКАЦИЈА СО МЕНТОРОТ КОЈ ЌЕ ВИ БИДЕ НАЗНАЧЕН ВО ПЕРИОДОТ НА ТЕСТИРАЊЕТО.

ПОДАТОЦИТЕ СЕ ТАЈНИ И ЗАШТИТЕНИ СОГЛАСНО ЗАКОНОТ ЗА ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ.

ПРЕД АПЛИЦИРАЊЕТО ВЕ ОХРАБРУВАМЕ НАЈПРВО ДА ГО ОДБЕРЕТЕ ВИСТИНСКИОТ ФАКУЛТЕТ И ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ И МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ. АПЛИКАНТИТЕ КОИ ДОАЃААТ ОД НЕСРОДНИ ФАКУЛТЕТИ ИМААТ ПРАВО ДА АПЛИЦИРААТ СО ТОА ШТО ДОКОЛКУ ДОБИЈАТ СТИПЕНДИЈА ТРЕБА ДА ПОЛАГАТ ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИ ИСПИТИ.

ПРОГРАМИТЕ СЕ НАОГААТ НА СЛЕДНИОВ ЛИНК: HTTP://FON.EDU.MK/CONTENT.ASPX?CID=11

ПОДАТОЦИТЕ ТРЕБА ДА СЕ ВНЕСУВААТ ИСКЛУЧИВО СО КИРИЛИЧНА ПОДДРШКА. АПЛИКАЦИИ СО НЕКОМЛЕТНО ВНЕСЕНИ ПОДАТОЦИ НЕМА ДА СЕ РАЗГЛЕДУВААТ.

Доколку ви се потребни дополнителни информации може да не контактирате на stipendii2015@fon.edu.mk

СИСТЕМОТ ЗА АПЛИЦИРАЊЕ СЕ ЗАТВОРА НА 31.08.2014 НА ПОЛНОЌ, ПО ОВОЈ РОК АПЛИЦИРАЊЕТО НЕМА ДА БИДЕ ВОЗМОЖНО!