Profesor Honoris Causa за Д-р Рајхард Прибе

На Универзитетот ФОН денеска се одржа свечена академија по повод промовирање на Рајхард Прибе во титулата Profesor Honoris Causa, почесна титула која се доделува како признание за компетентност и исклучиви дострели на домашни и меѓународни личности во главните домени на човечката активност како што се науката и литературата, културата и општествените дејности, политиката, правото и економијата, администрацијата, финансиите, архитектурата, информатиката, уметноста, спортот…

На церемонијата присуствуваа членовите на Дипломатскиот кор во Република Македонија, Министерот Оливер Спасовски, Специјалната јавна обвинителка Фатиме Фетаи и голем број на студенти и гости.

Прибе е избран за редовен професор од Меѓународниот универзитетски совет на Меѓународниот универзитет за мир на ОН – Европскиот центар за мир и развој со седиште во Белград, кој има свои активности во повеќе држави од регионот. Во тоа својство тој држи предавања од право на Европската унија и е ментор на последипломски и докторски студии во повеќе единици на Европскиот центар за мир и развој, меѓу кои и во неговиот клон во Република Македонија.

Прибе е покануван како визитинг професор на наши универзитети, а држел предавања и на Првата сесија на Охридската школа на природно право на ЦСИ на МАНУ во Охрид, јуни 2017 година. Особено е значајно вршењето на неговата функција на директор за Западен Балкан во Генералниот директорат за надворешни работи и Генералниот директорат за проширување на ЕУ (2001–2006 година), што му овозможило најнепосредно да се запознае со состојбите, евроатланските перспективи и проблемите на Република Македонија и соседните држави-кандидати за членство во ЕУ и активно да учествува и помага во забрзување на нивниот евроинтегративен процес. –Во тие години, како и во вршењето на други функции во ЕУ, д-р Прибе се претставува како осведочен и искрен пријател на Република Македонија кој има најобјективен пристап кон проблемите во нејзиниот развој поаѓајќи од политичките, институционалните, економските и правните критериуми за пристапување кон ЕУ.

Врз таа основа, како претседавач на Високата експертска група за системски прашања за владеење на правото во Република Македонија во 2015 година – времето на кулминација на политичката криза во земјата, со своите аргументирани извештаи за причините на кризата и можностите за нејзиното надминување, прифатени од европските институции и политичките субјекти во Република Македонија, д-р Прибе оствари незаменлив придонес во стабилизацијата на македонското општество, враќањето на Република Македонија на патот на евроинтеграции и започнување на длабоки реформи во судството, јавната администрација, системот на безбедност, департизацијата на институциите и другите сфери на општеството.

Свечeната реч по повод промоцијата на Д-р Прибе ја одржаа Академик Владо Камбовски и Ректорот Проф. д-р Нано Ружин.

Видео од настанот:

 

Ви се допаѓа ли ФОН Универзитет?