X
press enter »
MK
EN

ПРВ АКАДЕМСКИ ЧАС НА АМЕРИКАНСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ НА ЕВРОПА–ФОН

На свечена церемонија оддржана на ден 04.10.2021 година, се одржа првиот академски час за новата генерација на студенти во академската 2021/22 година на Американскиот универзитет на Европа – ФОН.

Зголемен интерес за студирање на прв циклус на студии, голем број студенти избраа модерно, квалитетно и либерално образование, да учат од професори кои секогаш ќе се достапни за нивните прашања и да се стекнат со знаења, вештини и компетенции препознаени и признати во нашата земја и странство, изјави ректорот на АУЕ ФОН проф. д-р Мирко Трипуноски кој во своето обраќање им посака добредојде на новата генерација студенти.

На првиот академски час се обрати и Канаѓанецот и универзитетскиот професор Роберт Артур кој е задолжен за имплементација на Американскиот систем на АУЕ ФОН. Професор кој работел на американски универзитети повеќе од 20 години, на новата генерација студенти презентираше дел од стратешката подготвеност за имплементација и внесување новитети во образованието и имплементацијата на повисоки критериуми и вредности која беше поздравено од студентите, академскиот кадар и компаниите со кој овој универзитет соработува.

Свое обраќање имаше и др. Вера Сотировскаедна од оние кои АУЕ ФОН ги врати од САД во нашата држава, корисник на фулбрајт стипендија и нововработена на АУЕ-ФОН. Нејзиното искуство од работењето на универзитетите во САД ќе биде од големо значење за АУЕ ФОН и за предностите на американскиот образовен систем и нивна имплементација која е значајна бидејќи  обезбедува широк спектар на можности за личен, професионален и академски развој на студентите. Индивидуалниот пристап, критичко и холистичко размислување се уште еден интересен аспект на американскиот образовен систем.

Добредојде на новите членови на нашето големо академско семејство им посака и генералниот менаџер м-р Сефер Цаноски. Можности за напредување, програмата работи и учи, програмата финасиска поддршка и сите останати новитети на Универзитетот кои се во чекор со модерното светско образование, се можности кои се реалност и кои се достапни за сите наши студенти, истакна во својот говор. 

Церемонијата  се оддржа на платото пред Универзитетот, согласно препораките на Комисијата за заштита од заразни болести со целосно запазување на сите мерки пропишани со Закон за безбедно присуство на ваков настан на отворена површина.