X
press enter »
MK
EN

Тренинг за вработените на АУЕ - ФОН за подобрување на менталното здравје

Вработените на Американскиот универзитет на Европа - ФОН учествуваа на предавање/тренинг за подобрување на менталното здравје. Предавач беше Дафина Кирби од Лондон, лиценциран тренер за здравје на мозокот и животен тренер за подобрување на размислувањето и зголемување на самодовербата.

Кирби во текот на своето интерактивно предавање/обука посвети внимание како вработените да се справат со негативните мисли, како да го подобрат фокусот на концентрација и енергијата со цел да бидат покреативни и попродуктивни во текот на работата. Според неа, за да се биде функционален во приватниот и личниот живот, неопходно е да се внимава на здравјето на мозокот затоа што мислите и енергијата зависат од неговото функционирање. Промената во начинот на размислување резултира со подобрување на енергијата и менталното здравје.

Криби истакна и дека тенденција на нашиот мозок е секогаш да не заштити од невоља, па затоа секогаш се фокусира прво на негативното, отколку на позитивното. Но, доколку знаеме како да справиме со мислите и како да ги регулираме, секој ќе се чувствува подобро. Едноставни совети  коишто ќе го променат расположението и енергијата се секојдневни вежби или движење, пиење на вода во текот на денот, добар сон, намалување на кофеинот и здравата исхрана, богата со зеленчук и овошје.