X
press enter »
MK
EN

АУЕ – ФОН ОРГАНИЗИРА ЛЕТНА ШКОЛА ВО СТРУГА ОД 22-25 АВГУСТ

Американскиот универзитет на Европа – ФОН организира летна школа која што ќе се оддржи од 22 – 25 август 2022 година, во хотел „Бисер“ во Струга. Темата на летната школа е „Националните, регионалните и глобалните предизвици предизвикани од војната во Украина“.

Познати домашни и странски професори, експерти, професионалци и специјалисти од областа на воената науки, безбедносните студии, меѓународните односи и разузнавање на учесниците на летната школа ќе им обезбедат сеопфатни информации, методи и знаења за глобалната криза со која се соочуваме во 2022 година.

Настанот ќе  трае 4 дена во чии рамки предвидени се интензивни предавања, вежби и дискусии. На крајот на летната школа сите учесници ќе добијат Сертификат за присуство од страна на организаторите и 7 ECTS поени.

Котизацијата за учеството во летната школа изнесува 400 евра, со вклучено сместување во хотел „Бисер“ во Струга.

На летната школа можат да се пријават сите заинтересирани лица.

Пријавувањето за учество на летната школа е најдоцна до 05.08.2022 година, со доставување на биографија и мотивационо писмо на следната е-маил адреса rubin.zemon@fon.edu.mk.

За студентите на АУЕ- ФОН е обезбеден попуст, со доставување на податоци на emil.gjorgov@fon.edu.mk.

Повеќе детали за летната школа може да се најдат на следниот линк https://bit.ly/3ycfzLk.

Во прилог се учесниците и темите на предaвање:

  1. Нано Ружин, професор Емеритус на АУЕ – ФОН и поранешен амбасадор на Македонија во НАТО The geopolitical Investment in the Ukrainian space
  2. Проф. д-р Вероника Витман од Универзитетот „Јоханес Кеплер“ во Линц, Австрија “Science Diplomacy Matters Global Challenges & Cosmopolitanism 2.0”
  3. Доц. д-р Кубилај Акман, од Универзитетот „Ушак“ од Турција „Strategic Dimensions of Military Crises”
  4. Проф. д-р Георги Николов, раководител на Секторот за регионален развој од Универзитетот за национална и светска економија од Софија, Бугарија “Socio-economic consequences on regional development from the war in Ukraine”
  5. Д-р Александар Раковиќ, од Институтот за понова историја на Србија во Белград,  “Serbian reintegration in context of European integration”
  6. Проф. д-р Рубин Земон, Институт за интердисциплинарни истражувања при Американски универзитет на Европа – ФОН “Identity, Religion and “the Otherness” in contemporary national, regional and global challenges”