X
press enter »
MK
EN

Професор Емеритус Нано Ружин добитник на наградата Гоце Делчев за 2023

Професор емеритус Нано Ружин долгогодишен професор и поранешен ректор на Американскиот универзитет на Европа - ФОН е еден од овогодинешните добитници на престижната награда - Гоце Делчев за 2023 година. 

Професор емеритус Ружин ја доби наградата за делото „Балкански иконографии“, каде што на преку 260 страни авторот прави семиолошка анализа на иконографиите и нивното значење во градењето на идентитетот, но и нивната злоупотреба од страна на демагозите и популистите. Книгата обилува со околу 500 фотографии на разни симболи, знаци, иконографски личности и творби. 

Професорот емеритус Нано Ружин е долгогодишен професор на Американскиот универзитет на Европа - ФОН, поранешен декан на факултетот за политички науки, ректор, а во својата кариера работел и како дипломат и поранешен амбасадор на Македонија во НАТО. 

Престижното звање професор емеритус, како признание проф.р-д Нано Ружин го стекнува во 2022 година.