X
press enter »
MK
EN

Новости

19
May
ОПШТИНА АЕРОДРОМ КАКО ПАРТНЕР СЕ ВКЛУЧУВА ВО КАМПАЊАТА НА АУЕ - ФОН „20 ГОДИНИ, 200 КОМПАНИИ, 2000 СТИПЕНДИИ“

Американскиот универзитет на Европа – ФОН и Општина Аеродром денеска потпишаа Меморандум за соработка, со што една од најголемата единица на локална самоуправа на територија на Град Скопје се вклучува како партнер во кампањата на Универзитетот „20...

повеќе...

17
May
ДРЖАВНАТА МАТУРА ДА СЕ РЕФОРМИРА И АДАПТИРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ИДНИНАТА, НО ПРИЕМНИОТ ИСПИТ НА ФАКУЛТЕТИТЕ Е НЕОПХОДЕН ЗА ВАЛОРИЗИРАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ И НИВОТО НА ЗНАЕЊЕ НА КАНДИДАТОТ ЗА УПИС

Полагањето на државната матура за средношколците како концепт треба да се задржи, но треба да се осовремени и да се прилагоди согласно новите технолошки трендови, потребите и барањата на пазарот на труд. Сепак, приемниот испит на факултетите е...

повеќе...

12
May
СТИПЕНДИИ ОД СТОПАНСКА БАНКА АД – СКОПЈЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД АУЕ – ФОН

Студентите од Американскиот универзитет на Европа – ФОН ќе добијат стипендии од Стопанска Банка АД – Скопје. Оваа поволност за студентите е резултат на продлабочување и зајакнување на соработката на Универзитетот со бизнис заедницата, односно со...

повеќе...

9
May
Одговорноста за врсничкото насилство е во целото општество и проблемот треба да се решава системски

Сите во општеството се виновни и затоа врсничкото насилство треба да се решава системски, а засегнатите страни да настапуваат координирано и да се интензивира меѓуинституционалната соработка. Но, најважна е улогата на семејството, при што...

повеќе...

4
May
Професор Емеритус Нано Ружин добитник на наградата Гоце Делчев за 2023

Професор емеритус Нано Ружин долгогодишен професор и поранешен ректор на Американскиот универзитет на Европа - ФОН е еден од овогодинешните добитници на престижната награда - Гоце Делчев за 2023 година.

повеќе...

20
Apr
2000 стипендии за академската 2023/2024 година

Почитувани идни студенти, Американскиот универзитет на Европа – ФОН Ве информира дека по повод 20 години квалитетна соработка со стопанството, компаниите и бизнис секторот, инвестира во Вашата ИДНИНА, со обезбедување на 2000 стипендии, целосни или...

повеќе...

10
Apr
АУЕ – ФОН доделува 20 стипендии по повод Меѓународниот ден на Ромите

Американскиот универзитет на Европа – ФОН по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на Ромите упатува честитка до сите припадници на ромската заедница во земјава. Меѓународниот ден на Ромите е можност за сите нас да ја славиме ромската култура и да...

повеќе...

21
Mar
АМЕРИКАНСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ НА ЕВРОПА – ФОН СО СВЕЧЕН НАСТАН ОДБЕЛЕЖА 20 ГОДИНИ ОД ОСНОВАЊЕТО

Американскиот универзитет на Европа – ФОН вчеравечер одбележа 20 години од своето постоење во присуство на бројни гости меѓу кои претставници од државниот врв, дипломатските претставништва, партнери и меѓународни универзитети со кои има остварено...

повеќе...

20
Mar
АМЕРИКАНСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ НА ЕВРОПА – ФОН ОДБЕЛЕЖА 20 ГОДИНИ СО СИМПОЗИУМ НА ТЕМА „ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕРАТА НА ДИГИТАЛНАТА ТЕХНОЛОГИЈА“

На меѓународниот стручен симпозиум на тема „ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕРАТА НА ДИГИТАЛНАТА ТЕХНОЛОГИЈА“ којшто го организираше Американскиот универзитет на Европа – ФОН по повод одбележувањето на 20 годишнината од основањето на Универзитетот учествуваа...

повеќе...

28
Jan
МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ АУЕ – ФОН И МИОА

Ректорката на Американскиот универзитет на Европа – ФОН, проф.д-р Билјана Пулеска Јанушевска оствари работа средба со министерот за информатичко општество и администрација, Адирим Алити на која потпишаа Меморадум за соработка.

повеќе...

12
Dec
Младите не им веруваат на политичките партии и не се задоволни од претставниците на млади во Собранието покажа анкетата направена од студентите на АУЕ - ФОН

Младите во Северна Македонија не им веруваат на политичките партии и нивните програми, со исклучок на младите кои се ангажирани во партиските подмладоци. Недовербата особено е изразена во сегментот на работа на младите претставници во Собранието на...

повеќе...

25
Nov
АУЕ - ФОН СТАНА ДЕЛ ОД БАЛКАНСКАТА АСОЦИЈАЦИЈА НА ЕКОНОМСКИ УНИВЕРЗИТЕТИ

Американскиот универзитет на Европа – ФОН стана дел од Балканската асоцијација на економски универзитети која што беше основана во Високата школа за осигурување и финансии (ВУЗФ) во Софија, Република Бугарија. Асоцијацијата е формирана на иницијатива...

повеќе...

24
Nov
Една од најуспешните Македонки во Африка со мотивациски говор пред студентите на АУЕ – ФОН ги сподели своите искуства и патот до нејзиниот успех

Американскиот универзитет на Европа - ФОН денеска беше домаќин на Маја Јанеска, по потекло од Охрид, која веќе 22 години има свој успешен бизнис на африканскиот континент. Јанеска, заедно со бизнис претставници од Јужноафриканската Република,...

повеќе...

17
Nov
АУЕ - ФОН ПОТПИША ДОГОВОР ЗА СОРАБОТКА СО НУФЦ „ВАРДАР ФИЛМ“

Американскиот универзитет на Европа - ФОН денеска потпиша Меморандум за соработка со НУФЦ „Вардар филм“. Меморандумот го потпишаа ректорката на АУЕ – ФОН, проф. д-р Билјана Пулеска Јанушевска и директорот на „Вардар филм“, Сани Саиди.

повеќе...

16
Nov
НА АУЕ - ФОН СЕ ПРОМОВИРАШЕ КНИГАТА „ЕВРОПСКА ПРАВЕДНА ТРАНЗИЦИЈА ЗА ПОДОБАР СВЕТ“

На Американскиот универзитет на Европа – ФОН се промовираше книгата "Европска праведна транзиција за подобар свет" која е издадена од Европската Зелена Фондација (Green European Foundation - GEF). Автор на книгата е Дирк Холеманс, претседател на...

повеќе...

15
Nov
ДЕЛЕГАЦИЈА ОД АУЕ – ФОН ВО ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА БРИСЕЛ

Дигитална трансформација, соработка со европските универзитети, иновативни проекти, соработка со бизнис секторот, се дел од можностите кои му стојат на располагање на Американскиот универзитет на Европа – ФОН. Ова го истакна Марија Габриел,...

повеќе...

11
Nov
МАКЕДОНСКО ФИЛМСКО ИЗДАНИЕ НА СЕДМИОТ ФЕСТУВАЛ НА ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ ОД ТУРКОФОНСКИОТ СВЕТ НА АУЕ - ФОН

Американскиот универзитет на Европа – ФОН денес беше домаќин на македонското филмско издание на Фестивалот на документарен филм на туркофонскиот свет од Турција, којшто се организира по седми пат. АУЕ – ФОН како универзитетот е долгогодишен партнер на...

повеќе...

10
Nov
Со 84 рози и 12 бели гулаби АУЕ – ФОН ја одбележа годишнината од смртта на основоположникот на модерната турска држава, Кемал Ататурк

Со 84 црвени рози и 12 бели гулаби во знак на почит и благодарност, Американскиот универзитет на Европа – ФОН и делегација на Фестивалот на документарен филм на туркофонскиот свет од Турција, денеска на Камениот Мост во Скопје симболично ја одбележаа...

повеќе...

31
Oct
АУЕ - ФОН Е ПАРТНЕР НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА „ОДРЖУВАЊЕ НА МИР И РАЗВОЈ ВО ПОДЕЛЕН СВЕТ“

Американскиот универзитет на Европа - ФОН е партнер од Северна Македонија на конференцијата „Одржување на мир и развој во поделен свет“ која што ја организираат FPCI и Global Citizens од Индонезија. Конференцијата ќе се одржи во сабота, 5 ноември 2022...

повеќе...

14
Oct
АУЕ- ФОН и Министерството за одбрана со заеднички интерес и соработка во предизвиците на новото време: фокус на сајбер безбедноста

Менаџментот на Американскиот универзитет на Европа – ФОН оствари работна средба со претставници од Министерството за одбрана на кои им се презентираа можностите за стручно усовршување, едукација и обуки во делот на формалното и неформалното...

повеќе...