X
press enter »
MK
EN

Новости

6
Dec
СО СТУДЕНТСКИОТ СТАНДАРД СТУДЕНТИТЕ ПРЕЖИВУВААТ, А НЕ ЖИВЕАТ

Студентите во нашата држава го оценуваат студентскиот стандард со 4.5 од 10. Оваа оценка, покажува дека студентскиот стандард дозволува студентите да преживуваат, но не и да живеат. Ова е главниот заклучок од истражувањето „За студенцките работи“,...

повеќе...

28
Nov
Едукативно и корисно предавање од скулпторката Надиа Розева

Интересно, едукативно и исклучително корисно предавање беше одржано денеска пред студентите од Факултетот за дизајн и мултимедија, од страна на Надиа Розева една од најреномираните авторки од областа на уметничкиот медал. Розева е скулптор и јувелир...

повеќе...

1
Nov
АУЕ – ФОН УНИВЕРЗИТЕТОТ И ТРЕНИНГ ЦЕНТАРОТ ОРГАНИЗИРАА ДЕБАТА „ДАМИ ПРОВЕРЕТЕ СЕ“

Дебатата се организираше по повод одбележувањето на розовиот месец октомври, посветен за подигнување на свесноста за ризиците и потребата од редовни лекарски контроли со цел превенција и навремено откривање на ракот на дојка. Главниот заклучок е дека...

повеќе...

2
Oct
ОГРОМЕН ИНТЕРЕС ЗА ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС НА 21-ТА ГЕНЕРАЦИЈА СТУДЕНТИ НА АУЕ - ФОН ЗА 2023/24 ГОДИНА

Американскиот универзитет на Европа - ФОН денеска го одржа првиот час за новата генерација на студенти во академската 2023/24 година. Големиот интерес за студирање на првиот приватен универзитет во државата, кој нуди модерно и квалитетно...

повеќе...

25
Sep
Комеморативна седница во чест на починатиот проф. д-р Назми Малиќи

На Американскиот универзитет на Европа – ФОН, денеска се оддржа комеморативна седница по повод прераната смрт на проф. д-р Назми Малиќи, нашиот долгогодишен професор и поранешен декан на Факултетот за политички науки и дипломатија на која присуствуваа...

повеќе...

13
Sep
Проф. д-р Адријан Божиновски е дел од тимот на наставен кадар на Факултетот за информатика

Американскиот универзитет на Европа – ФОН од денес го збогати тимот на наставен кадар на Универзитетот со ангажирање на проф. д-р Адријан Божиновски, како редовен професор на Факултетот за информатика. Му посакуваме добредојде на професорот Божиновски...

повеќе...

5
Jul
ПРВИОТ ПРИВАТЕН УНИВЕРЗИТЕТ АУЕ – ФОН СО ПОВЕЌЕ ОД 12 000 АЛУМНИ

НА СВЕЧЕНА ЦЕРЕМОНИЈА КОЈА СЕ ОДДРЖА ВЧЕРА ПОПЛАДНЕ, А НА КОЈА ПРИСУСТВУВАА БРОЈНИ ГОСТИ, БЕА ДОДЕЛЕНИ ПОВЕЌЕ ОД 400 ДИПЛОМИ НА СТУДЕНТИ КОИ ГО ЗАОКРУЖИЛЕ СВОЕТО ОБРАЗОВАНИЕ НА АУЕ - ФОН.

повеќе...

21
Jun
АУЕ – ФОН И Активноста на УСАИД за млади кои активно создаваат можности потпишаа Меморандум за соработка

Американскиот универзитет на Европа – ФОН потпиша Меморандум за соработка со, петгодишна иницијатива имплементирана од Унапредување на економиите за посилни заедници, во партнерство со Младински образовен форум и Центар за претприемништво и развој на...

повеќе...

15
Jun
Изложбата и мултимедијалната проекција на аудиовизуелни и анимирани дела на студентите од ФДМ една од најпосетуваните во Домот на АРМ

Факултетот за дизајн и мултимедија при Американскиот универзитет на Европа - ФОН вчера во Домот на АРМ ја отвори 15 – та по ред изложба на студентски дела создадени во текот на академската 2022/2023 година. На изложбата, чие отворање предизвика голем...

повеќе...

9
Jun
АУЕ – ФОН И THRIVEDX СО ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА ЕКСПЕРТИ ЗА САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТ ВО МАКЕДОНИЈА!

На Американскиот универзитет на Европа – ФОН успешно заврши обуката на првата генерација експерти за сајбер безбедност во Македонија. Обуката за сајбер безбедност, односно Bootcampot којшто беше организиран заедно во соработка со ThriveDx траеше 6...

повеќе...


19
May
ОПШТИНА АЕРОДРОМ КАКО ПАРТНЕР СЕ ВКЛУЧУВА ВО КАМПАЊАТА НА АУЕ - ФОН „20 ГОДИНИ, 200 КОМПАНИИ, 2000 СТИПЕНДИИ“

Американскиот универзитет на Европа – ФОН и Општина Аеродром денеска потпишаа Меморандум за соработка, со што една од најголемата единица на локална самоуправа на територија на Град Скопје се вклучува како партнер во кампањата на Универзитетот „20...

повеќе...

17
May
ДРЖАВНАТА МАТУРА ДА СЕ РЕФОРМИРА И АДАПТИРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ИДНИНАТА, НО ПРИЕМНИОТ ИСПИТ НА ФАКУЛТЕТИТЕ Е НЕОПХОДЕН ЗА ВАЛОРИЗИРАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ И НИВОТО НА ЗНАЕЊЕ НА КАНДИДАТОТ ЗА УПИС

Полагањето на државната матура за средношколците како концепт треба да се задржи, но треба да се осовремени и да се прилагоди согласно новите технолошки трендови, потребите и барањата на пазарот на труд. Сепак, приемниот испит на факултетите е...

повеќе...

12
May
СТИПЕНДИИ ОД СТОПАНСКА БАНКА АД – СКОПЈЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД АУЕ – ФОН

Студентите од Американскиот универзитет на Европа – ФОН ќе добијат стипендии од Стопанска Банка АД – Скопје. Оваа поволност за студентите е резултат на продлабочување и зајакнување на соработката на Универзитетот со бизнис заедницата, односно со...

повеќе...

9
May
Одговорноста за врсничкото насилство е во целото општество и проблемот треба да се решава системски

Сите во општеството се виновни и затоа врсничкото насилство треба да се решава системски, а засегнатите страни да настапуваат координирано и да се интензивира меѓуинституционалната соработка. Но, најважна е улогата на семејството, при што...

повеќе...

4
May
Професор Емеритус Нано Ружин добитник на наградата Гоце Делчев за 2023

Професор емеритус Нано Ружин долгогодишен професор и поранешен ректор на Американскиот универзитет на Европа - ФОН е еден од овогодинешните добитници на престижната награда - Гоце Делчев за 2023 година.

повеќе...

20
Apr
2000 стипендии за академската 2023/2024 година

Почитувани идни студенти, Американскиот универзитет на Европа – ФОН Ве информира дека по повод 20 години квалитетна соработка со стопанството, компаниите и бизнис секторот, инвестира во Вашата ИДНИНА, со обезбедување на 2000 стипендии, целосни или...

повеќе...

10
Apr
АУЕ – ФОН доделува 20 стипендии по повод Меѓународниот ден на Ромите

Американскиот универзитет на Европа – ФОН по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на Ромите упатува честитка до сите припадници на ромската заедница во земјава. Меѓународниот ден на Ромите е можност за сите нас да ја славиме ромската култура и да...

повеќе...

21
Mar
АМЕРИКАНСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ НА ЕВРОПА – ФОН СО СВЕЧЕН НАСТАН ОДБЕЛЕЖА 20 ГОДИНИ ОД ОСНОВАЊЕТО

Американскиот универзитет на Европа – ФОН вчеравечер одбележа 20 години од своето постоење во присуство на бројни гости меѓу кои претставници од државниот врв, дипломатските претставништва, партнери и меѓународни универзитети со кои има остварено...

повеќе...

20
Mar
АМЕРИКАНСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ НА ЕВРОПА – ФОН ОДБЕЛЕЖА 20 ГОДИНИ СО СИМПОЗИУМ НА ТЕМА „ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕРАТА НА ДИГИТАЛНАТА ТЕХНОЛОГИЈА“

На меѓународниот стручен симпозиум на тема „ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕРАТА НА ДИГИТАЛНАТА ТЕХНОЛОГИЈА“ којшто го организираше Американскиот универзитет на Европа – ФОН по повод одбележувањето на 20 годишнината од основањето на Универзитетот учествуваа...

повеќе...