проф. м-р Игор Шокаровски Факултет за дизајн и мултимедија

 • Функција: Декан, Дизајн
 • Образование:
 • Предмети:

Научно поле: ТВ режија, ТВ сценарио, ТВ камера, ТВ монтажа, ТВ и радио игра.

Научна област: Мултимедиа

Службен е-маил:  igor.shokarovski@fon.edu.mk

Образование

.............................

Универзитет „Св.Св. Кирил и Методиј“ Национална Академија за Театарска и Филмска Уметност на Република Бугарија НАТФИС „Крстјо Сарафов“ Софија, Република Бугарија 2014/16

Докторски студии од областа на семиологија на мултимедијалните медиуми во завршен стадиум .

Предмети: Класична и компјутерска анимација , Фотографија, Филмска и телевизиска монтажа,Филмска и телевизиска режија, Филмско и телевизиско снимање, Филмска и телевизиска драматургија, Филмска и телевизиска естетика и критика.

Универзитет „Св.Св. Кирил и Методиј“ Национална Академија за Театарска и Филмска Уметност на Република Бугарија НАТФИС „Крстјо Сарафов“ Софија, Република Бугарија 1998

Магистер по филмска и телевизиска режија (класа на проф.д-р Владислав Икономов)

Предмети: Филмска и тв режија, Драматургија, Сценарио, Филмска и тв монтажа, Историја на филм,Теорија на филм и телевизија, Историја на уметност, Театарска режија , Класична и компјутерска анимација, Светска книжевност, Интермедијални вежби со актери,Фотографија ,Снимање со камера, Историја на музика, Сценографија и костимографија, Бугарски јазик.

Тема на магистериумот: Семантика на телевизискиот медиум и неговата мултимедијалност.

Среден успех 5.59 (едначено со успех од 9.59 на универзитетите во Република Македонија)

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Факултет за драмски уметности (ФДУ) Скопје, РМ 1995

Дипломиран филмски и телевизиски монтажер (класа на доц. Димитар Грбевски)

Главни предмети: Филмска и телевизиска монтажа,Филмска и телевизиска режија, Драматургија, Електронска техника и технологија, Филмска техника и технологија,Сценарио, Историја на филм, Теорија на филм, Фотографија ,Снимање, Англиски јазик, Историја на музиката, Историја на филм...

Среден успех: 9.243

 

Професионално искуство

........................................

Работно искуство:

 1. Македонска Радио Телевизија 1993 – 2004
  Национален радио-дифузен сервис РМ
  Режисер и монтажер
 2. IDEA PLUS DDB 2004 - 2006
  Маркетинг агенција и продукција РМ
  Режисер и монтажер
 3. А1 Телевизија 2005 – 2011
  Телевизија со национална концесија РМ
  Режисер и продуцент
 4. ФОН Универзитет 2012 – во тек
  Прв приватен универзитет во РМ
  Доцент, наставник по група предмети од областа на мултимедија:
  1. Мултимедија 3
  2. Мултимедија 4
  3. Компјутерски техники по мултимедија 1,2,3 и 4
  4. Видео дизајн
  5. Компјутерска анимација
  6. Интерактивна мултимедија
  7. 3 Д Моделирање 1 и 2
  8. Основи на 3Д моделирање
  9. Основи на продукција
  10. Основи на Фотографија
  11.  Дигитална фотографија 1 и 2
  12. Маркетинг во дизајнот
  13. Арт директинг
  14. Адвертајзинг дизајн
  15. Дизајн на подвижна слика

  (Согласно увид во систем за оценување на студенти при ФОН Универзитет и архивски
  преглед на јавно објавени Распореди за испитни сесии и Распореди за настава на
  ФОН Универзитет во периодот од 2012 година до 2017 година)

Избор на дела и проекти
...........................................................

 1. 20 ИФФК „Браќа Манаки“ / 1999 г. Режисер на мултимедиалниот перформанс од свеченото отворање на Интернационалниот филмски фестивал „ Браќа Манаки “ во 1999 година во копродукција на „Друштвото на филмските работници на Република Македонија“ и националниот сервис „Македонска Радио Телевизија. Извршен продуцент Лазо Ѓорѓевиќ. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија)
 2. 21 ИФФК „Браќа Манаки“ / 2000 г. Режисер на мултимедиалниот перформанс од свеченото отворање на Интернационалниот филмски фестивал „ Браќа Манаки “ во 2000 година во копродукција на „Друштвото на филмските работници на Република Македонија“ и националниот сервис „Македонска Радио Телевизија. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија). Линк: https://www.youtube.com/watch?v=MaL6R7Ami94 (12.02.2017 год.)
 3. „Кој сака да биде Милионер“ мултимедиално гејм шоу. Режисер и извршен продуцент на гејмшоуто „Кој сака да биде Милионер“ лиценциран за работа со франшиза од „Sony Pictures Entertainment“. Водител: Сашко Мацановски Трендо. (Архива на „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
  Линк:
  https://mk.wikipedia.org/wiki/Кој_сака_да_биде_милионер%3F (12.02.2017 год.)
  http://www.vest.mk/?ItemID=2C14AE4A65030B4F85FD03F34B1A0B19 (12.02.2017 год.)
 4. „50 : 50“ мултимедиално гејм шоу. Режисер и извршен продуцент на мултимедиалното гејм шоу „50 : 50“ лиценциран за работа со франшиза од „2WAYTRAFFIC “. Водител: Жарко Димитриовски.
  Линк:
  http://mk.wikipedia.org/wiki/50-50_(квиз_шоу) (12.02.2017 год.)
 5. „Светско јуниорско првенство во ракомет за мажи“ 2007 година. Главен режисер на Светското јуниорско првенство во ракомет за мажи во Охрид 2007 година. (Архива на „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
  Линк: http://utrinski.mk/default.asp?ItemID=95033B685FADFB4EBCECCF045D7543F7 (12.02.2017 год.)
 6. „Македонски идол“. Координатор и ко- режисер на проектот „Македонски Идол“ 2010/11 година во продукција на А1 Телевизија. Продуцент Хеди Рамковски. Извршен продуцент Нехру Хоџа. (Архива на „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 7. Тоше Проески, режисер на последниот мултимедијален концертен настап на Тодор Проески на градскиот стадион во Скопје. Извршен продуцент Нехру Хоџа. Продуцент на тв. преносот на А1 Телевизија. (Архива на „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
  Линк:
  https://www.youtube.com/watch?v=j7YMFTIAYkk (12.02.2017 год.)
 8. Рекламни клипови. Режисер на рекламни клипови за клиенти на А1 Телевизија. (Архива на „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 9. „Стоби“ најавен спот за ИФФК „Браќа Манаки“ 2000 г. Сценарист режисер и монтажер на официјалниот најавен спот снимен и постпродукцијски реализиран во продукција на „Вардар Филм“ и националниот сервис „Македонска Радио Телевизија. Директор на фотографија Драги Таневски.
  (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија)
 10. „Велосипед“ најавен спот за ИФФК „Браќа Манаки“ 1999 г. Режисер и монтажер на официјалниот најавен спот снимен и постпродукциски реализиран во продукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија по сценарио на Филип Унковски. Асистент на режија Јане Ќортошев.
  (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 11. „50 години Универзитет Св. Кирил и Методиј“ документарен филм. Режисер и косценарист на јубилејниот наменски филм „50 години Универзитет Св. Кирил и Методиј“ за создавањето и развојот на најстариот универзитет во Република Македонија во продукција на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј “ и националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“. Сценаристи: Евица Камберова и Оливер Бранковиќ. Главен и одговорен уредник Снежана Клинчарова. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 12. „Македонија во С.Т.О.“, три рекламни спотови. Режисер и сценарист на кампањата и маркетинг спотовите на проектот на Владата на Република Македонија за влез на РМ во Светската Трговска Организација (СТО) во продукција на Министерството за економија на РМ и „Томато продукција“ од Скопје .Директор на фотографија Дејан Димески. (Архива на Министерството за економија на РМ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 13. (Бебе, Кој штеди има, Светлина низ вековите) три рекламни спотови за нарачателот Електро Стопанство на Македонија (ЕСМ денес ЕЛЕМ). Режисер и сценарист на кампањата на Електро стопанство на Македонија (ЕСМ денес ЕЛЕМ) насловена „Кој штеди, има“ за која се изработени и четири рекламни спотови со апликативна и доминантна анимација во продукција на „Томато продукција“ од Скопје. Директори на фотографија: Дејан Димевски и Драган Гаиќ. Асистент на режија Чедомир Поповски. (Архива на ЕСМ ( ЕЛЕМ) и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија) .
 14. „Годови“ документарен филм. Режисер на јубилејниот наменски филм „Годови“ за создавањето и развојот на најстариот Меѓународен фестивал од областа на културата и уметноста во Република Македонија „Охридско лето“ по сценарио на Ирина Димовска Шокаровска, Весна Малјановска и Татјана Грковска а во продукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и Уметничкиот совет на Меѓународниот Фестивал „Охридско Лето“.Директор на фотографија Димитар Владички-Манаки. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 15. „Охридска пастрамка“ прв прилог од осамостојувањето на РМ за CNN International. Монтажер и реализатор на првиот прилог за CNN од Република Македонија, посветен на ендемичниот вид на риба Охридска пастрамка со новинарот Маја Петрушевска. Копродукција на CNN International и националниот сервис Македонска Радио Телевизија. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ , „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија и CNN International).
 16. „Родољуб Анастасов“ играно-документарен филм. Режисер на играно документарниот филм за животот и делото на академскиот ликовен уметник и универзитетски наставник Родолјуб Анастасов, по сценарио на новинарот Светлана Шуплевска и универзитетскиот професор по историја на уметност на УКИМ, господинот проф. д-р Владимир Величковски , во продукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 17. „ На Ваше прашање“ информативно образовна контактна емисија во 20 епизоди. Режисер на проектот „На Ваше прашање“ на Владата на Република Македонија за поттикнување на берзанското работење во копродукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и надворешна маркетинг и консалтинг агенција. Уредник на емисијата Бранислав Димовски, а водител Атанас Ковачевски. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 18. „Мислам дека имаме хит“ мултимедиален проект на забавно музичката редакција на МКРТВ. Режисер на забавно музичкиот серијал во 140 епизоди „Мислам дека имаме хит “ со водителите Антоно Димитриевски, Иван Мирчевски , Живкица Ѓурчиновска Каленикова , Ненад Ѓергиевски и Александар Блажевски во продукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“. Музички уредник Гордана Куновска Ангеловска . (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 19. „ Бесконечно тркалање“ документарно музички серијал за историјата на поп и рок културата до крајот на минатиот век. Режисер на забавно музичкиот серијал „Бесконечно тркалање“ со водителот Диме Игњатов, во продукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“. Уредник на19 серијалот е Елена Добревска. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и„Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 20. „Итар Пејо“интерактивен мултимедиален телевизиски квиз. Режисер, уредник и енигматичар на интерактивниот телевизиски квиз „Итар Пејо“ во продукција на „ТМЕ Студио“. Водители: Раде Павловски, Ана Јовковска и Славчо Неделковски. Извршни продуценти Август Лапан и Александар Костиќ. (Архива на „ТМЕ Студио“, „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија и архивата на режисерот).
  Линк:
  http://star.vest.com.mk/default.asp?id=4762&idg=1&idb=236&rubrika=%40ivot (12.02.2017 год.)
 21. „Скопје, балканскиот феникс“ документарен филм во три продолженија. Монтажер на документарниот серијал за настанувањето и развојот на градот Скопје насловен „Скопје, балканскиот феникс “ на авторите проф. д-р Коста Балабанов и Хилдегард Караџа Кондовска, со повеќе анимирани сегменти за симулирање на флеш бекови во минатото, во продукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“. Режија Драган Савевски. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 22. „Фимчо Муратовски“ документарен филм. Режисер и косценарист на документарниот филм за животот и делото на музичкиот педагог, диригент и професор на Факултетот за музичка уметност на Универзитеот „Свети Кирил и Методиј“ од Скопје, Фимчо Муратовски, по сценарио на Ирина Шокаровска, а во продукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 23. „Македонска повест“ документарен филм. Режисер на документарниот филм за животот и делото на македонскиот композитор Григор Смокварски по сценарио на Славица Велковска, во продукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 24. „Македонска Филхармонија“. Најавен спот за нова сезона на Македонска Филхармонија. Автор, дизајнер и режисер на логото на најавниот телевизиски спот за новата сезона на Македонската Филхармонија 1998/99 и 1999/2000, во продукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 25. „Моменти“ Режисер и монтажер на контактно забавниот квиз „Моменти“ со водителот Живкица Ѓурчиновска Каленикова, а во продукција на„ Idea plus DDB“, „T Mobile“ и „СИТЕЛ Телевизија “.Извршен продуцент Игор Цветковски. (Архива на „Idea Plus DDB “ и „Совет за Радиодифузија“ на
  Република Македонија).
 26. „Сезаме , отвори се“ проект на детската редакција на МКРТВ. Режисер и косценарист на детскиот мултимедијален серијал во 30 продолженија „Сезаме, отвори се“ по сценарио на новинарот Рашела Гинова, во продукција на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“. Уредник на Детска Редакција на МТВ: Татјана Гогова Максимовска. (Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 27. Автор на силабусот за наставната програма за стручноста „Монтажер на слика и тон “ при Институтот за општествени и хуманистички истражувања „Евро-Балкан“ од Скопје во Центарот за креативни индустрии во рамките на Програмата за образование на возрасни, акредитирана во Министерството за образование и наука на Република Македонија во 2011 година. Инструктор и предавач на истата.
  Линк:
  http://www.euba.edu.mk/tl_files/Centar%20za%20obrazovanie%20na%20vozrasni/montaza-na-slika-ton.pdf
 28. Идејно решение, 3Д моделирање на повеќенаменско студио и поставување на сценографска поставка низ систем на на интерактивно поврзани засебни програмско-сценски модули (Студио Ц) во Јавното Радиодифузно Претпријатие „ Македонска Радио Телевизија “ во соработка со колегата Дени Андонов, ангажиран од копродуцентот на националниот телевизиски сервис , Друштвото за филмска и телевизиска режија , продукција и мултимедиа ДООЕЛ МЕК ГАФИН Скопје од Скопје. Студиото е пуштено во употреба 2014/2015 година. Од студиото во живо и претходно снимени се емитуваат повеќе програмски содржини на Првиот и Вториот Програмски сервис на националниот телевизиски сервис како: „Македонија наутро“ , „Витраж“, „Тунел“ , „Акцент“, „Стисни плеј“, „Од наш агол“, „Аграр“ , „Петиот ангел“, „Свеот на тишината“, „Метео“. Во студиската поставка се имплементирани и откупени графики и цртежи на академските графички уметници роф. м-р Зоран Јакимовски професор на Факултетот за ликовни уметности при Универзитеот„Свети Кирил и Методиј“ од Скопје и од проф. м-р Стефан Јакимовски професор на Факултетот за дизајн и мултимедиа при Универзитетот ФОН во Скопје.
 29. Режисер-консултант и надворешен стручен соработник за конкретна проектна активност на Јавното Радиодифузно Претпријатие „Македонска Радио Телевизија “ во 2014/2015 година, ангажиран од копродуцентот на националниот телевизиски сервис, Друштвото за филмска и телевизиска режија, продукција и мултимедиа ДООЕЛ МЕК ГАФИН Скопје од Скопје.
 30. Координатор на тимови студенти од повеќе факултети на Универзитетот ФОН во проектот „Фабрика на знаење “ во 2013 година, 2014 година, 2015 година и 2017 година,со две остварени победи на тимот кој го координирав. Фабрика на знаење е наставно-научен и апликативен проект на Универзитетот ФОН со кој се спојуваат студентите, бизнис заедницата и јавните институции на едно место, во насока на реализација на поставените задачи. Целта на проектот е да се создадат реални и квалитетнипроизводи од страна на студентите, како зададена задача од партнерските компании кои учествуваат во проектот. Фабрика на знаење се обидува да ја конкретизира соработката на високообразовните институции и реалниот сектор.
  Линк: http://jugoinfo.mk/index.php?id=3870 (12.02.2017 год.)
  http://arhiva.strumicadenes.mk/sredba-na-studentite-iprofesorite-od-fon/ (12.02.2017 год.)
 31. Режисер,монтажер и аниматор на рекламни проекти на Универзитетот ФОН кои се емитувале или се емитуваат во електронскиот медиумски простор во Република Македонија и мрежните медиуми во соработка со колегата Симон Стојановски-дипломиран дизајнер од Скопје.
  Линк:
  https://www.youtube.com/watch?v=rfsivUacdhs (12.02.2017 год.)
 32. Член на комисија на проектите „Темпус“ и „Еразмус“ за Факултетот за дизајн и мултимедиа при Универзитетот ФОН во Скопје во 2015 година.
 33. Член на Сенатот на Универзитетот ФОН . Сенатот на ФОН Универзитетот е орган на управување и стручен орган кој го сочинуваат претставници од факултетите, од основачот на Универзитетот и од студентите. Претставниците од факултетите ги избира Наставно-научниот совет. Секој факултет има најмалку еден претставник во сенатот. Ректорот е член на Сенатот по положба. (2016 г. – во тек)
  Линк: http://www.fon.edu.mk/content.aspx?cid=434 (12.02.2017 год.)
 34. Автор на програмата и предавач на курсот по Основи на Мултимедиа организиран за студенти од други факултети како проектна активност н Интерфејс центарот (INTERFACE - Developing and setting up measures for initiating, enhancing and sustaining Higher-Education-Society Cooperation) при Универзитетот ФОН , кој што се одржуваше во градовите Скопје и Струмица, во периодот 2013-2014 година.
 35. Надворешен стручен соработник и основач на Друштвото за филмска и телевизиска режија , продукција и мултимедиа ДООЕЛ МЕК ГАФИН Скопје од Скопје. 2015 г.- во тек
 36. Промотор и воведничар на изложбата насловена како „Бесконечност“ на академскиот ликовен уметник Симона Јакимовска, графичар од Куманово која е студент на втор циклус студии (магистрант) на Факултетот за дизајн и мултимедиа при Универзитетот ФОН во Скопје. Изложбата беше поставена како самостоен проект на авторката во Центарот за култура “Трајко Прокопиев“ во Куманово на 6.09.2013 година.
  Линк: http://www.kumanovonews.com/vesti/se-otvori-izlozbatabeskonecnost (12.02.2017 год.)
 37. Учесник и промотор во проектот „И во Македонија се може“ на Универзитетот ФОН.
 38. Промотор на активностите на формалната невладина организација „Здружение на Самохрани Родители Скопје“ од Скопје во електронските и печатените медиуми, како волонтерска активност.
  Линк: https://www.youtube.com/watch?v=cIqSitKSDQM&list=UUiqJaLKNP8TEDB0Ml6mt5Q
 39. Режисер на телевизиските снимки и директни преноси на сценско-музичките продукции на Македонската Опера и Балет на оперските и балетските дела:
  1. „Турандот“ опера на италјанските композитори Џакомо Пучини и Франко Алфано
  2. „Иван Сусањин“ опера на рускиот композитор Михаил Глинка
  3. „Лучија ди Ламермур“ опера на италјанскиот композитор Гаетано Доницети
  4. „Паљачи“ опера на италјанскиот композитор Руџеро Леонкавало
  5. „Кармен“ опера на францускиот композитор Жорж Бизе
  6. „Моќта на судбината“ опера на италијанскиот композитор Џузепе Верди
  7. „Аида“ опера на италијанскиот композитор Џузепе Верди
  8. „Травиата“ опера на италијанскиот композитор Џузепе Верди
  9. „Боеми“ опера на италијанскиот композитор Џакомо Пучини
  10. „Џани Скики“ опера на италијанскиот композитор Џакомо Пучини
  11. „Дон Џовани “ опера на композиторот Волфганг Амадеус Моцарт
  12. „Македонска повест“ балет на македонскиот композитор Глигор Смокварски
  13. „Силфида“ балет на францускиот композитор Жан-Мадлен Штнејцхофер
  14. „Лебедово езеро“ балет на рускиот композитор Петар Илич Чајковски
  15. „Принц Игор “ балет рускиот композитор Александар Бородин
  16. „Жизел“ балет на францускиот композитор Адолф Адам,

  Музички уредници: Татјана Грковска, Весна Малјановска, Ирина Димовска Шокаровска и Зорица Цветановска во продукција на Културно –уметничката програма на националниот сервис „МакедонскаРадио Телевизија“.(Архива на националниот сервис „Македонска Радио Телевизија“ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија во период од 1998 година до 2004 година).
 40. Асистент на монтажа на анимиранит филм „Крај“ на доајенот на анимираниот филм , починатиот Делчо Михајловски. Анимација на трик стол врз филмска лента како медиумски носач.(Архива на „Вардар Филм“ Република Македонија)
 41. Режисер на музичкиот спот „Симона“ на исполнителот Ѓорги Крстевски во продукција на ТМЕ Студио. Извршни продуценти г. Август Лапан и Александар Костиќ. (Архива на „ТМЕ Студио“, „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
  Линк: http://star.vest.com.mk/default.asp?id=4762&idg=1&idb=236&rubrika=%40ivot (12.02.2017 год.)
 42. Режисер на музичкиот спот „Стамена“ на исполнителот Тања Трчкова во продукција на Забавната програма на МТВ.Музички уредник: Кирил Вангелов. Музички аранжман: Бодан Арсовски. Продуцент: Коста Китановски. Директор на фотографија: Драги Таневски. (Архива на МРТ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
  Линк: https://www.youtube.com/watch?v=YkOX0xKRCnY (12.02.2017 год.)
 43. Режисер на музичкиот спот „Години ли се...“ на исполнителот Тања Трчкова во продукција на Забавната програма на МТВ. Музички уредник: Кирил Вангелов. Музички аранжман: Бодан Арсовски.Продуцент:Коста Китановски. Директор на фотографија: Драги Таневски. (Архива на МРТ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
  Линк: https://www.youtube.com/watch?v=2XulR99qzU8 (12.02.2017 год.)
 44. Режисер на музичкиот спот „Стари порти отварам“ на исполнителот Тања Трчкова во продукција на Забавната програма на МТВ. Музички уредник: Кирил Вангелов. Музички аранжман: Бодан Арсовски. Продуцент: Коста Китановски. Директор на фотографија: Драги Таневски. (Архива на МРТ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
  Линк: https://www.youtube.com/watch?v=h3VvOegJoc0 (12.02.2017 год.)
 45. Режисер на музичкиот спот „Јане бело грло...“ на исполнителот Тања Трчкова во продукција на Забавната програма на МТВ .Музички уредник: Кирил Вангелов. Музички аранжман: Бодан Арсовски. Продуцент:Коста Китановски. Директор на фотографија: Драги Таневски. (Архива на МРТ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
  Линк: https://www.youtube.com/watch?v=9KteJ3aJWV8 (12.02.2017 год.)
 46. Режисер на 23 (дваесет и три) епизоди од серијалот „Оперски и балетски приказни“ во продукција на Редакцијата за сериозна музика при Културно Уметничката Програма на МРТ . Музички уредници: Ирина Шокаровска Димовска и Весна Малјановска. (Архива на МРТ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 47. Режисер на копродуцентски проекти на Македонската Радио Телевизија со Лотарија на Македонија. „Бинго “ и „Супер Бинго“.. (Архива на МРТ и „Совет за Радиодифузија“ на Република Македонија).
 48. Воведничар и автор на рецензијата на каталогот со кој е отворена изложбата „Мостови“ на македонскиот ликовен уметник, академски графичар и универзитетски професор Проф. м-р Стефан Јакимовски од Куманово во 2016 година која е реализирана под покровителство на Министерството за култура на Република Македонија, Музејот на град Куманово и Уметничката галерија Куманово.

Список на пишани трудови:

 1. Игор Шокаровски, Семантика на телевизијата денес, магистерски труд во печат. Изработен за Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) " Кръстьо Сарафов" София, Република България ,2000 г.
 2. Игор Шокаровски, Скрипта по Основи на фотографија во печат,изработена за студентите на Факултетот за дизајн и мултимедија при Универзитетот ФОН, 2016 г.

Ви се допаѓа ли ФОН Универзитет?