проф. д-р Марија Ветероска Факултет за дизајн и мултимедија

  • Функција: Дизајн
  • Образование:
  • Предмети:

ОБРАЗОВАНИЕ:

2009-2014

Доктор на науки

докторска дисертација на тема:

„Типографијата и македонскиот дизајн (од 1945 до 2000)“

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Филозофски факултет,

Институт за историја на уметност и археологија

 

2004-2008

Магистер на ликовни уметности од областа графика

магистерски труд на тема: „Форми. Сенки. Вистина?“

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Факултет за ликовни уметности, Скопје,

oтсек - графика

 

1998-2004

Дипломиран графичар со графички дизајн

дипломски труд на тема: „Лавиринт на спротивности“

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“,
Факултет за ликовни уметности, Скопје,


oтсек – графика со графички дизајн

 

РАБОТНО ИСКУСТВО:

од 2017

декан

Факултет за дизјан и мултимедија, ФОН Универзитет

 

2016-2017

в. д. декан

Факултет за дизјан и мултимедија, ФОН Универзитет

 

2015

Вонреден професор

од областа графика

Факултет за дизјан и мултимедија, ФОН Универзитет

 

2009-2014

Доцент

од областа Графички дизајн

Факултет за арт и дизајн, Европски универзитет РМ

 

2007-2009

Асистент

по предмети од областа на графички дизајн

Факултет за арт и дизајн, Европски универзитет РМ

 

од 2007

Сценограф (на проекти)

Македонска опера и балет

 

од 2007

Графички дизајнер (на проекти)

Македонска опера и балет

 

2005-2007

Графички дизајнер и сценограф

Македонска опера и балет

  • графички дизајн (плакати, летоци, брошури, ТВ реклами) 

  • техничко изведување на идејните решенија (фотографија, рачна и компјутерска обработка, подготовка за печат)

  • сценографија (идеја, организација и имплементација на сценографии за опера, балет, концерти и настани)

 

од 2003

Графички дизајнер и сценограф (freelance)

 

РЕЛЕВАНТНИ ПЕЧАТЕНИ НАУЧНИ ТРУДОВИ:

 

2012

Ветероска М. Анализа на типографијата на дневните весници на локално, регионално и глобално ниво. Зборник на трудови, Меѓународна научна конференција „Лицата на кризата“, ЕУРМ, Скопје 2012

ISBN 978-608-4574-47-7

 

2011

Ветероска М. Единици мерки во типографијата, Годишник на трудови, ЕУРМ, Скопје, 2011

ISSN 1857-6117

655.22:006.91.022

 

2009

Ветероска М. Анатомија на македонската кирилица, Годишник на трудови, ЕУРМ, Скопје, 2009

ISSN 1857-6117 003 655.26

 

ПЕЧАТЕНИ АВТОРИЗИРАНИ ПРЕДАВАЊА:

 

Ветероска, М., Основи на типографија, авторизирани предавања. ЕУРМ, Скопје, 2011 


Ветероска, М., Типографија и знаковни системи, авторизирани предавања. ЕУРМ, Скопје, 2010 


Ветероска, М., Графичко уредување на печатени медиуми, авторизирани предавања. 
ЕУРМ, Скопје, 2009 


 

МЕНТОР НА НАГРАДЕНИ СТУДЕНТИ:

 

2018

Британска амбасада во Македонија, Државен студентски конкурс за лого: „25 years UK & Macedonia”

организатор: Британска амбасада во Македонија

Прва награда: Ребека Влаисављевиќ, ФОН Универзитет

 

2018

Дормео, Регионален меѓународен студентски конкурс за дизајн на детска постелнина

организатор: Дормео

Втора награда: Стевица Ѓорѓевски, ФОН Универзитет

 

2017

Скопје постер, Меѓународен студентски конкурс за плакат: „Вештачка интелигенција и реалност”

организатор: ПлакАрт

Специјална награда за македонски плакат: Анастасија Јовческа, ФОН Универзитет

 

2017

Државен студентски конкурс за плакат на тема: „Македонија како туристичка дестинација”

организатори: АртЛинк, Музеј на град Скопје, Полска амбасада и ПлакАрт

Главна награда: Анастасија Јовчевска, ФОН Универзитет

 

2016

Меѓународен конкурс за плакат на тема: „Дарување крв, младост, хуманост”

организатори: Црвен крст на Македонија и ПлакАрт

Прва награда: Анѓелина Кичукова, ФОН Универзитет

 

2016

Меѓународен конкурс за плакат на тема: „Дарување крв, младост, хуманост”

организатори: Црвен крст на Македонија и ПлакАрт

Втора награда: Мирослав Јанковиќ, ФОН Универзитет

 

УМЕТНИЧКИ И ДИЗАЈН ОСТВАРУВАЊА:

2015

ко-основач и дизајнер на cycleREcycle by Brum Brum (заедно со Игор Сековски), дизајн производи од рециклирани и истрошени материјали

 

2006-2009

Член на Управен одбор на ДЛУМ

 

од 2004

Член на Друштво на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ)

 

САМОСТОЈНИ ИЗЛОЖБИ:

2008

„Форми. Сенки. Вистина?“

- Скопје, Македонска опера и балет

- Тетово, Уметничка галерија Тетово

 

2005

„Лавиринт на спротивности“

Скопје, Музеј на град Скопје

 

2002/2003

„Мимикрија“

- Белград (Србија), Уметничка галерија Студентски град

- Херцег Нови (Црна Гора), Уметничка галерија Sue Rider

- Скопје, Културно информативен центар

- Кочани, Културен дом Бели мугри

- Охрид, Центар за култура Григор Прличев

 

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

 

2012 , Загреб (Хрватска), групна награда oд Хрватското дизајнерско друштво за најдобар концепт во професионална категорија за ExtraOrdinary Design, Inclusive Design Workshop Osijek

 

2006, Скопје, финалист, Годишна награда за млад ликовен уметникДенес, Центар за современи уметности

 

2006, Скопје, награда за најдобра самостојна изложба на млад автор во Музеј на град Скопје за 2005 „Љубомир Белогаски“

 

2005, Баиа Маре, Марамурес (Романија), номинација на Интернационален салон за мала графика Carbounari 2005, Muzeul Florean

 

2004, Скопје, ДЛУМ, награда за графика Драгутин Аврамовски Гуте

 

2004, Скопје, награда за плакати „60 години АСНОМ“

 

2003, Тетово, награда на 2ро Меѓународно биенале во мала графика

 

2003, Скопје, награда за официјално лого и дизајн за кампањата за Европска интеграција „И Сонцето е ѕвезда“, Секретаријат за европски прашања

 

2003, Скопје, награда за официјално лого и знак за „100 години Илинден“, Министерство за култура, Р. Македонија

 

2002, Скопје, признание на 5то Интернационално студентско арт биенале СИАБ 


 

2002, Скопје, награда за најдобар студент на генерација, Факултет за ликовни уметности

 

2002, Скопје, награда за Млад дизајнер на годината „Сонце на надежта“, Министерство за Економија, Р. Македонија

 

2001, Белград (Србија), награда за цртеж на 11 Биенале на југословенски студентски цртеж

 

ДЕЛА ВО КОЛЕКЦИИ:

 

2015


Veteroska ”An automatic, muscular bloodpump”

 Luciano Benneton Collection, Transfiguring, Imago Mundi

 

АВТОР НА СЦЕНОГРАФИИ:

 

2017

Verdi “Il Trovatore”, опера

Пловдив, Државна опера Пловдив

 

2017

Bizet “Les pêcheurs de perles”, опера

Тирана, Национална опера и балет на Албанија

 

2017

„Тајно моја”, мјузикл во чест на Тоше Проески

 Скопје, Македонска опера и балет

 

2016

Rossini “Il barbiere di Siviglia”, опера

Скопје, Македонска опера и балет

 

2016

Киров „Црвената соба”, модерен балет на музика од Шуберт

Скопје, Македонска опера и балет

 

2013, 2014, 2015

Offenbach “Les contes d’Hoffmann”, опера

Отворање на Мајски оперски вечери

Скопје, Македонска опера и балет

Русе (Бугарија) Здоходно здание,

Софија (Бугарија) НДК

Пловдив, Дом на култура „Борис Христов”


 

2013

Horner “Kling Klang 5”, музичка авантура за деца

Скопје, Македонска опера и балет

 

2011

Kalman “Die Csárdásfürstin”, опера

Скопје, Македонска опера и балет

 

2011

Mozart “Don Giovanni” “, опера

Отворање на Мајски оперски вечери

Скопје, Македонска опера и балет

 

2010

Donizetti “L’elisir d’amore”, опера

Отворање на Мајски оперски вечери

Скопје, Македонска опера и балет

 

2009

Verdi “Un ballo in maschera”, опера

Отворање на Мајски оперски вечери

Скопје, Македонска опера и балет

 

2009

Mozart “Magic flute (за деца)” со Ursula Horner, опера

Скопје, Македонска опера и балет

 

2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2007

„20 Златна бубамара на популарноста

„19 Златна бубамара на популарноста

Скопје, Метрополис Арена

„18 Златна бубамара на популарноста

„17 Златна бубамара на популарноста

„16 Златна бубамара на популарноста

„15 Златна бубамара на популарноста

„10 Златна бубамара на популарноста

Скопје, Универзална сала

 

2007

Zemlinsky “Der Zwerg”, опера

Скопје, Македонска опера и балет

 

2006

Rimsky-Korsakov “Scheherazade”, балет

Скопје, Македонска опера и балет

 

2006

Stankovic “Me and my window”, музичко сценски перформанс

Скопје, Младински културен центар

 

2010, 2009, 2008, 2007, 2006

Традиционален гала оперски концерт „Василица“

Скопје, Македонска опера и балет

 

2005

Donizetti “Rita”, опера

Скопје, Македонска опера и балет

 

2005

Отворање на Скопско лето, гала концерт

Скопје, Македонска опера и балет

 

2016/2017

“Casting Talent Show”

телевизиско шоу – потрага за таленти

 

2015

студио за вести

Канал 5 телевизија

 

 

ЛИКОВНИ КОЛОНИИ И РАБОТИЛНИЦИ:

 

2018, Фемиграции – уметност за права на бегалците, Дојран

организатор: Macedonian young lawyers association и USAID

 

2017, Св. Прохор Пчињски, меѓународна сликарска колонија, Србија

 

2017, Ментор на меѓународна работилница за графички дизајн „Експресивна типографија, Скопје креатива, МКЦ

 

2016, PŽG, Inclusive Design Workshop, меѓународна работилница за инклузивен дизајн, Пожега, Хрватска

организатор: ЕУ, Британски совет Хрватска, Кјото Дизајн Лаб

 

2015, Ментор на работилница за графички дизајн „Визуелно обликување на картички и мапа на впечатливи дебар маалски градби од почетокот на ХХ век”, Скопје креатива, Плаја виста

 

2015, 11th TypeClinic, меѓународна работилница за дизајн на типографски писма, Трента, Словенија

 

2015, 10th TypeClinic, меѓународна работилница за дизајн на типографски писма, Трента, Словенија

 

2013, Типокујна, работилница за дизајн на типографски писма, Скопје

 

2012, ко-ментор на работилница Needle n’Thread, Inclusive Zone, меѓународна работилница за инклузивен дизајн, Скопје,

организатор: Британски совет Македонија и Кралскиот колеџ за уметности од Лондон, Хелен Хамлин центар

 

2012, ExtraOrdinary Design, меѓународна работилница за инклузивен дизајн

Осијек (Хрватска),

организатор: Британски совет Хрватска и Кралскиот колеџ за уметности од Лондон, Хелен Хамлин центар

 

2011, Галичник, Меѓународна ликовна колонија за дигитална уметност

 

2011, Ликовна колонија Врање, Врање (Србија), Народен универзитет

 

2008, Работилница: lotech_HITECH@DESIGNLAB.com, Скопје,

фестивал Верижна реакција

 

2005, 3-та Меѓународна графичка работилницаБеоградски сусрети 2005“

Белград (Србија), организатори: ФЛУ – Белград и УЛУС

 

2004, 18-та Меѓународна ликовна колонијаСв. Јоаким Осоговски“, Крива Паланка

 

2004, Меѓународна женска ликовна колонијаЖена творец“, Вратница

 

2002, Меѓународна летна школа, Суботица (Србија)

 

2002, Меѓународна студентска летна ликовна колонија, Тршиќ (Србија)

 

2002, 3-та Ликовна колонијаДечије село 2002“, Ср. Каменица (Србија)

 

ГРУПНИ ИЗЛОЖБИ:

 

2018, Донирај уметност, Скопје, КИЦ

 

2018, Фемиграции – уметност за права на бегалците, Скопје, Галерија Акантус

 

2017, Современ МКД плакат, 10ти Скопје постер фестивал, Скопје, Twins Kitchen & Wine

 

2016, PŽG, Inclusive Design Workshop, меѓународна работилница за инклузивен дизајн, Пожега и Загреб, Музеј за умјетност и обрт (Хрватска)

 

2016, Gogyoshi project, Скопје, Галерија Флукс

 

2016, cycleREcycle by Brum Brum, Изложба на дела од „Креативни индустрии 2016”, Скопје, Public room

 

2016, Дела во чест на Јовица Мијалковиќ, Скопје, КИЦ

 

2015, Дела од работилница за графички дизајн „Визуелно обликување на картички и мапа на впечатливи дебар маалски градби од почетокот на ХХ век”, Скопје креатива, Плаја виста

 

2014, Kids vs. Designers, 7 Скопје постер фестивал #дизајнЗАмир, Скопје, МКЦ

 

2013, Типокујна, завршна изложба на македонски кирилични фонтови изработени на работилницата, Скопје, Архитектонски факултет

 

2012, Inclusive Zone, изложба на дела од работилницата за инклузивен дизајн во Скопје, Британски совет во Македонија

 

2012, Прв роденден на Галерија 8, сликарски перформанс, Скопје, Галерија 8

 

2012, Визуелни индустрии, во склоп на Скопје Креатива, Скопје, изложба на билборди, организација: Арс Акта

 

2012, Ликовна колонија Галичник 2009 – 2011, Скопје, НГМ

 

2012, ExtraOrdinary Design, изложба на дела од работилницата за инклузивен дизајн во Осијек , Осијек и Загреб (Хрватска), Dan D и Izložba Hrvatskog Dizajna

 

2011, Scardina Fest, Денови на културата во Тетово, организација: ЛОЈА и Амбасада на САД, Тетово

 

2011, Изложба на делата од Ликовната колонија Врање, Врање (Србија)

 

2010, Скопски урбани приказни, Микро- скопски наративи, Скопско лето 2010 во соработка со ДЛУМ, Скопје, урбан простор

 

2010, 13-ти Зимски салон „Доктор Глобал – Мистер Локал“, Скопје, Музеј на современа уметност

 

2008, 107 македонски уметници во Париз, ДЛУМ, Париз (Франција)

2008, Културна акција „Оргули за Скопје и Македонија“, донаторска изложба, Скопје, Мала станица

 

2007, Годишна изложба на ДЛУМ, Скопје

 

2006, Годишна награда за млад ликовен уметник „Денес“, Центар за современи уметности, Скопје, Даут Пашин Амам

 

2005, Изложба на Здружение на ликовни уметници на град Тетово „Пролетен салон“, Тетово, Дом на култура

 

2005, Нови членови на ДЛУМ 2004, Скопје

 

2005, Изложба на дела од учесниците на 3-та Меѓународна графичка работилница „Београдски сусрети 2005“, Белград (Србија)

 

2005, Изложба на делата од Меѓународна женска ликовна колонија „Жена творец“, Тетово

 

2005, Меѓународен салон на минијатурна графика Carbounari 2005, Баиа Маре, Марамурес (Романија)

 

2004, Годишна изложба на ДЛУМ, Скопје

 

2004, Изложба на колекцијата на уметнички дела сопственост на Центарот за култура, Охрид

 

2004, Изложба на Здружение на ликовни уметници на град Тетово „Пролетен салон“, Тетово

 

2004, „Млада македонска графика“ во рамки на Денови на македонка култура во Хрватска, Осијек (Хрватска)

 

2004, Графички имагинации, ИКОН и Општина Центар, Скопје

 

2004, Изложба на делата од 18-та Меѓународната ликовна колонија „Св. Јоаким Осоговски“, Скопје

 

2004, Изложба од работилницата „Заедно со уметноста“, Асоцијација за култура Икон и КИЦ, Штип и Скопје

 

2004, Македонско ликовно творештво во мал формат, ДЛУМ, Скопје

 

2004, Изложба на делата од Меѓународна студентска летна ликовна колонија Тршиќ 2001, 2002, Белград (Србија)

 

2003, Изложба на Здружение на ликовни уметници на град Тетово „Пролетен салон“, Тетово

 

2003, 2-ро Меѓународно биенале во мала графика, Тетово

 

2002, 5-то Студентско интернационално арт биенале СИАБ, Скопје, Музеј на град Скопје

 

2002, Изложба на делата од Меѓународната летна школа, Суботица (Србија)

 

2002, 3-та Ликовна колонијаДечије село 2002“, Ср. Каменица (Србија)

 

2002, Изложба од работилницата Сито печат, Скопје, KИЦ

 

2002, 4 Меѓународен салон на минијатурна графика Carbounari 2002

Баиа Маре, Марамурес (Романија)

 

2002, 2 Меѓународна изложба “Dzieci dla pokoju” / “Children for Peace”, Варшава (Полска)

 

2002, 13 Изложба на членовите на ASROPA “All for one”, Виена (Австрија)

 

2002, 12 Изложба на членовите на ASROPA “Face in Face”, Сеул (Јужна Кореа)

 

2002, 11 Меѓународно биенале на минијатурна графика “Pettit Format Papier”, Вироинвал (Белгија)

 

2002, 1-во Меѓународно биенале на минијатурна графикаГрафички круг, Велес

 

2002, Изложба на добитниците на награди на 11-то Биенале на југословенски студентски цртеж, Херцег Нови (Црна Гора), Белград (Србија) и Скопје

 

2001, Балкански младински фестивал, Литохоро (Грција)

 

2001, 11-то Биенале на југословенски студентски цртеж, Белград (Србија)

 

ДОПОЛНИТЕЛНИ ОБУКИ:

 

2013, Light Design, обука за сценско светло

организатор: Британски совет во Македонија

 

2013, Креативно претприемништво

организатор: NESTA UK, Британски совет во Македонија и Skopje Design Week

 

апр – мај 2008, 3Ds Max

Semos Education Center, Skopje

 

јуни – окт 2005, SOFTIMAGE XSI-101

Authorized Training Center AXIS Production & ATC

 

Ветероска е автор на стотина реализирани решенија од областа на графичкиот дизајн (логоа, плакати, летоци, брошури, каталози, книги, корици за книги, илустрации, дизајн на типографски писма – фонтови).


Ви се допаѓа ли ФОН Универзитет?