доц. м-р Марко Ружин Факултет за дизајн и мултимедија

  • Функција: Дизајн
  • Образование:
  • Предмети:

Датум на раѓање: 04.06.1991 во Скопје, Република Северна Македонија

Државјанство: Р. Северна Македонија


Образование:

1997-1998 Основно училиште „Коле Неделковски” - Скопје

1998-2000 „Internationale Deutsche Schule Paris” - Париз

2000-2002 „Йcole йlйmentaire du Centre - Saint-Cloud” - Париз
2002-2003 „Йcole europйenne de Bruxelles II“ - Брисел 

2003-2006 „Brussels American School” - Брисел
2006-2008 „Lycйe Francais de Madrid“ - Мадрид
2008-2009 Средно училиште „НОВА“ - Скопје

Високо образование:
2009-2012 Прв циклус на студии „ФОН“ - Факултет за дизајн и мултимедија - Скопје (Дипломиран дизајнер)
2012-2016 Втор циклус на студии „ФОН“ - Факултет за дизајн и муледимедија - Скопје (Магистер по дизајн - мултимедија)
2016-2018 Втор циклус на студии „ФОН“ - Факултет за политички науки и дипломатија – Скопје (Магитер по политички науки од областа на надворешната политика и дипломатијата)
2018-во тек  Докторски уметнички студии „Факултет за драмски уметности“ - Скопје (Докторски студии по аудиовизуелни уметности)
 
Јазици:
Одлично познавање на: англиски, француски и српски.

Делумно познавање на: шпански, јапонски и германски.

Компјутерски познавања:
Adobe Suite (Photoshop, IIlustrator, Premiere Pro, After Effects), Maxon Cinema 4D, Blender, Pixologic Zbrush, Luxion Keyshot, Pilgway 3d Coat, Allegorithmic Substrance Painter, Marmoset Toolbag, Unreal Engine 4, Marvelous Designer, moi3D, RizomLabs RizomUV, e-on Vue, e-on PlantFactory, IDV Speedtree, OBS Studio


Список на објавени трудови во референтна научна публикација:

International Journal KNOWLEDGE - Institute of Knowledge Management
Scientific Papers: Humanities Vol.30.5 - (ISSN 2545 - 4439; ISSN 1857 - 923X)
KIJ; Vol.30 No.5; pp1085-1352; SKOPJE 2019
Global Impact & Quality Factor 1.822 (2017)

1 - Scientific paper under the title:

DESIGN IN JAPAN: FROM TRADITION TO HIGHEST MODERN CREATIONS


2 - Scientific paper under the title:

THE DESIGN - THE ESSENCE OF THE JAPANESE SPIRIT

3 - Scientific paper under the title:

JAPANESE CALLIGRAPHY

4 - Scientific paper under the title:

JAPANESE POSTERS, GRAPHICS AND DECORATIVE ARTS

- - - -

International Magazine for Social Sciences VIZIONE
VIZIONE 32/ 2019; UDC 73 - 0519520:4 - Skopje, February 2019

5 - Scientific paper under the title:

JAPANESE ARTISTIC CREATIONS - AN INSPIRATION FOR EUROPEAN IMPRESSIONISTS

- - - -

European Center for Peace and Development - Publication - VII ECPD Global Youth Forum - Youth Mobilization to redress the present trends (Novi Sad, 26-27 October 2019)

6 - Scientific paper under the title:

CULTUROLOGICAL INFLUENCE OF JAPANISM ON EUROPEAN ARTS AND DESIGN


Семинари и конференции: 


- НАТО Семинар (Атина, декември 2011)

- НАТО Семинар (Брисел, март 2012)
- НАТО Семинар (Брисел, јуни 2013)
- ТИААС Семинар – Интернационална академија за напредни науки (Ханиа, август 2013) 

- 6ти Глобален Младински Форум (Белград, октомври 2018)
- 7ми Глобален Младински Форум (Нови Сад, октомври 2019)

 

Професионално искуство:

- Практикант во „MCCann Erickson“ - Скопје (јуни 2010)

- Регионален менаџер и интернет маркетинг за „ИСАЛ - Интернационално школо на напредни науки“ - Бостон, Масачусетс
- Помлад соработник во ИТ секторот во Општина Центар – Скопје (април - јули 2015)
- Волонтер во Центар за културна Деконтаминација, Белград (август 2016)
- Монтажер за ТВ емисија „ФчерашниНовости“ во (декември 2016)
- Демонстратор на Факултетот за дизајн и мултимедија на ФОН Универзитет. (октомври 2015 - октомври 2016)
- Асистент на Факултетот за дизајн и мултимедија на ФОН Универзитет.
(октомври 2016 - јуни 2019)
- Доцент на Факултетот за дизајн и мултимедија на ФОН Универзитет. (октомври 2019 - )

Наставник по група предмети од областа на мултимедија: 

Мултимедија 3, Мултимедија 4, 3Д моделирање
 

Други активности:

- Организатор и дизајнер и на уметничка изложба „Македонија за Јапонија“ – Скопје (април-мај 2011)

- Хуманитарен проект: „Дарувај топлина, дарувај љубов“ - Општина Центар (2013) 

- Интернет маркетинг за Општина Центар (2013)
- Претседател на Здружение на граѓани „Македонски центар за евроатлански интеграции“ (од 2016)

- Дизајнирање на логоа, корици на книги и комерцијална фотоманипулација за компании и фриленсинг (2011-)


Ви се допаѓа ли ФОН Универзитет?